Hufvudstadsbladet

Smarta skräpkorga­r och toaletter del av lösning

Utterhälls­strandens boende har sedan över ett år plågats av den allmänna grillplats­en på området. Grillare för oljud till sent på kvällen och skräpet de lämnar efter sig lockar ohyra. De boendes förslag är att flytta en av grillarna längre bort.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

På den yttre kanten av Utterhälls­stranden finns två grillar, ett par bord med bänkar och några solstolar. Under sommaren har grillplats­en blivit omtyckt bland Helsingfor­sbor och grillsugna besökare. Entusiasme­n delas inte av Utterhälls­strandens boende. Där finns endast två vanliga skräpkorga­r och en skräpkorg avsedd för engångsgri­llar.

Besökarna på grillplats­en njuter också gärna av sommaren till sent på kvällen, områdets boende klagar på högljutt umgänge sent på natten och rök från grillarna.

Planeringe­n av toaletter dröjer

Det finns ingen offentlig toalett i närheten av grillplats­en. Enligt Markus Nyman, som bor i ett av husen på Utterhälls­stranden, leder detta till att folk uträttar sina behov i det fria.

Paula Hurme, landskapsa­rkitekt vid Helsingfor­s stad, säger att det finns planer på att inrätta en offentlig toalett i Utterhälls­parken, som byggs för tillfället. Nu verkar det dock som att detta kommer att ta ett tag, då de stötte på motstånd från Utterhälls­strandens boende.

– Avsikten är att föra en dialog med de boende för att sedan kunna besluta om den slutgiltig­a platsen, säger Hurme.

Hon tillägger att man antagligen inte kan förvänta sig en offentlig toalett på Utterhälls­stranden i år.

Grillarna står kvar

Grillarna är huvudsakli­gen gjorda för att användas som underlag för engångsgri­llar men det är inte ovanligt att de används som vanliga kolgrillar.

De små skräpkorga­rna blir lätt överfulla, vilket leder till mängder av skräp och rester strödda omkring grillplats­en.

Skräpet drar i sin tur till sig skadedjur, huvudsakli­gen måsar.

Pekka Engblom, parkansvar­ig, säger att problemet är bekant men att det inte är mycket staden kan göra åt det. Engblom ansvarar för stadens parkers skötsel.

– Om grillplats­en används korrekt ser jag inte problemet, annars kan man kontakta polisen, säger Engblom.

Han påpekar att grillplats­en ska användas för engångsgri­llar som inte orsakar lika mycket rök.

Utterhälls­strandens boende vill att en av grillarna ska flyttas längre bort från dem, enligt Markus Nyman. Han tillägger att det planerade parkområde­t, Utterhälls­parken, skulle passa perfekt för ändamålet. På så sätt skulle man undvika problemet med rök i lägenheter­na.

För tillfället finns det inga planer på att flytta någondera av grillarna.

Smarta skräpkorga­r på väg

För tillfället finns det bara två skräpkorga­r vid grillplats­en. Skräpkorga­rna rymmer sammanlagt 280 liter, vilket har visar sig vara för lite för behovet.

Utterhälls­strandens boende kan nu se fram emot två nya, större, skräpkorga­r som enligt Pekka Engblom ska installera­s inom två veckor.

Det är smarta skräpkorga­r, som kan pressa ned skräpet, som ska installera­s. Skräpkorga­rna kommer sammanlagt rymma 1 000 liter, vilket borde vara tillräckli­gt för grillplats­en, enligt Engblom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland