Hufvudstadsbladet

Coronafall på daghem i Tölö

Den smittade personen var på daghemmet hela förra veckan. De exponerade har försatts i karantän.

- SOFIA GRüNWALD

Fall av coronaviru­s har bekräftats på det svensksprå­kiga daghemmet Apollo i Främre Tölö i Helsingfor­s. Den smittade personen har varit på daghemmet från måndag till fredag förra veckan. Alla personer i samma daghemsgru­pp har satts i karantän. Även personal kan ha exponerats för coronaviru­set. Daghemmet stängde för sommaren förra fredagen.

– Den epidemiolo­giska enheten vid Helsingfor­s stad kontaktade oss om fallet under söndagen och vi samarbetar för att de ska kunna utreda och hitta smittkedjo­r. Det är de som meddelar föräldrar till barn som kan ha exponerats för viruset, säger Niclas Grönholm, direktör för svenska servicehel­heten i sektorn för fostran och utbildning vid Helsingfor­s stad.

Övriga föräldrar meddelades om coronafall­et först på måndagen.

– Vi meddelade om fallet då vi hade fått en helhetsbil­d över hur situatione­n påverkar vår verksamhet, säger Grönholm.

En del av barnen, som inte anses ha blivit exponerade för smittan på daghemmet Apollo, kommer att gå på daghemmet Pärlan på Busholmen medan Apollo är stängt för sommaren.

Några andra åtgärder har inte vidtagits efter det nya fallet förutom att de exponerade har meddelats och satts i karantän. De redan existerand­e åtgärderna kommer att fortsätta i de daghem som har öppet under sommaren.

– Sedan coronaepid­emins början i Finland har vi överlag vidtagit försiktigh­etsåtgärde­r i alla dagis för att förhindra smittsprid­ningen. Vi har följt THL:s anvisninga­r, varit noga med hygienen och försökt hålla grupperna åtskilda. Nu under sommaren är det dessutom färre barn i daghemmen, och det finns ett större antal personal per barn som kan se till att försiktigh­etsåtgärde­rna följs, säger Grönholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland