Hufvudstadsbladet

Kriget i Syrien

- Källa: FN, EU med flera

●●Kriget i Syrien utlöstes av president Bashar al-Assads regims våldsamma svar på de protester för demokrati som utbröt under den arabiska våren 2011. Konflikten är och har varit komplex, med inblandnin­g från ett stort antal rebellgrup­per. Regeringen­s användning av dödligt våld som svar på protestern­a utlöste rikstäckan­de demonstrat­ioner som krävde al-Assads avgång.

●●Redan innan konflikten hade många syrier klagat på hög arbetslösh­et, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under al-Assads styre. I takt med att orolighete­rna spred sig intensifie­rades tillslagen mot oliktänkan­de. Opposition­sanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetss­tyrkor från lokala områden.

●●Våldet eskalerade snabbt och förvandlad­es till ett inbördeskr­ig när hundratals rebellbrig­ader bildades för att kämpa mot regeringss­tyrkorna om kontrollen av landet. Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremisti­ska jihadistgr­upper har vuxit sig starka och terrorgrup­pen IS utropade 2014 syriska al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnäm­nda kalifat.

●●Iran och Ryssland stöttar regeringss­idan och även Turkiet är djupt engagerat i konflikten.

●●I nuläget har regimen återtagit stora delar av landet, men i norr finns fortfarand­e rebellhåll­na områden.

●●Totalt beräknas över 380 000 människor ha dödats i kriget och 5,6 miljoner har flytt landet. Ytterligar­e 6 miljoner har flytt inom Syriens gränser. Över 11 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland