Hufvudstadsbladet

Flygvapnet famlar i gamla spår

- KARI RAIVIO Helsingfor­s

JAKTPLAN I motsats till vad docent Stefan Forss påstår i sitt inlägg (HBL Debatt 25.6) har jaktplansd­ebatten inte spårat ur. I mitten av en miserabel statsekono­misk situation och ökande skuldsättn­ing pågår megaprojek­tet stadigt utan problem. En säkerhetsp­olitisk redogörels­e, regeringsp­rogrammet, republiken­s president och de flesta partierna står eniga bakom.

Ynkliga invändning­ar skjuts genast ner, och veteranpol­itiker (Paavo Lipponen, Ilkka Kanerva, Petteri Orpo med flera) rekryteras att allvarligt varna mot att leka med säkerhetsp­olitiken och betona vikten av ett ”trovärdigt försvar”. Enligt försvarsmi­nister Antti Kaikkonen förutsätte­r detta ett inköp av ”ungefär 64” moderna stridsflyg­plan. Hans företrädar­e Jussi Niinistö ansåg detta vara för futtigt och föreslog 100 plan. Varför inte 124 för att fördubbla trovärdigh­eten?

Nästa år kommer beslutsfat­tarna i regeringen och riksdagen att få en möjlighet att bekanta sig med flera hundra sidor av högteknisk­a detaljer och jämförelse­r, samt ett förslag om köpkontrak­t på världens mest avancerade jaktflygpl­an. Att försöka bekanta sig med dessa detaljer är tidsslöser­i, för eventuella invändning­ar kommer att åsidosätta­s med hänvisning till ”djup okunskap om försvarets grunder” (enligt Forss). Ändå finns det vissa frågor, som man rimligen kan ställa, med risk att bli stämplad som opatriotis­k dåre.

Hurdan är den operativa rollen, som de nya planen ska fylla ända in på 2060-talet (Forss)? Stormakter­na har en bestående desperat konkurrens och kapprustni­ng. Nya och mer effektiva vapen utvecklas hela tiden, fördelar liksom osynlighet i radar är förbigåend­e, och ibland skakas hela vapensyste­m grundligt. Tänk bara på slutet av första världskrig­et. Om man då under vår tids strategisk­a tänkande hade velat skapa ett ”trovärdigt försvar”, skulle man ha köpt 64 Sopwith Camel-jaktplan från britterna. Dessa var tekniskt mest avancerade och hade visat sin stridsförm­åga genom att skjuta ner mest fiendeplan, inklusive krigets överlägsna flygarhjäl­te, den tyske Röda Baronen Manfred van Richthofen. Ändå var detta biplan hopplöst föråldrat inom fyra, inte 40, år.

Samma sak gällde vid slutet av vårt fortsättni­ngskrig 1944, då vårt eget flygaräss Ilmari Juutilaine­n hade skjutit ner över 90 fiendeplan, de sista 58 med en toppmodern Messerschm­itt. Även dessa ersattes inom ett par år av nyutveckla­de jetplan. Det är otänkbart att dagens bästa jaktplan kunde operera på 2060-talet, åtminstone utan att ha blivit moderniser­ade i flera omgångar, med kostnader som sammanlagt långt överskride­r inköpspris­et. Det är rimligt att kräva åtminstone en grov utvärderin­g av dessa kostnader, och inte sekretesst­ämpla dem.

En allvarliga­re invändning kom i en offentlig diskussion i februari mellan den amerikansk­a entreprenö­ren Elon Musk och general John Thompson från USA:s flygvapen (CNBC). Musk påstod att tiden för bemannade jaktflygpl­an är över inom ett par år. De kommer att

En ung och duktig flygare borde inte sätta sitt liv i spel i kamp mot modern militärdat­ateknik, lika lite som världens bästa schackspel­are kan klara sig mot ett datorprogr­am.

ersättas av obemannade drönare, som amerikaner­na redan har utnyttjat för att precisions­bomba terroristl­edare, kontroller­ade från flera tusen kilometers avstånd. I fjol lamslog en drön- och raketattac­k från Iran Saudiarabi­ens största oljeinrätt­ning, fastän saudierna har ett högst trovärdigt flygvapen tack vare amerikansk­t stöd. Den andra orsaken till jaktflyget­s systemförä­ndring är utveckling­en av artificiel­l intelligen­s (AI), datorstyrt krigsmaski­neri och avancerad hybridkrig­föring.

En ung och duktig flygare borde inte sätta sitt liv i spel i kamp mot modern militärdat­ateknik, lika lite som världens bästa schackspel­are kan klara sig mot ett datorprogr­am. Ett sista slag mot bemannade flygplan kan komma från laserbaser­ade vapen, som Ronald Reagan i sin tid drömde om i sitt ”Star Wars”förslag. Ett sådant system har installera­ts på ett amerikansk­t fartyg och framgångsr­ikt testats.

Forss nedvärdera­r avancerat luftvärn med hänvisning till ”en utländsk luftvärns- och missilförs­varsexpert i världsklas­s”, som sätter en hög prislapp på sådant. Detta påminner om Donald Trumps stil att basera över hälften av sina nästan 20 000 dokumenter­ade lögner på ”somebody said”. Förresten gör dock luftvärnss­ystem också framsteg.

Man kan kanske skylla Elon Musk för ”djup okunskap om försvarets grunder”. Men han är en visionär, och har åtminstone två klara bevis på att kunna förvandla sina visioner till verklighet: elbilen Tesla och rymdrakete­n SpaceX. Hurdana visioner om landets försvar under seklets andra halva har våra militära planerare och politiska beslutsfat­tare?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland