Hufvudstadsbladet

Jaktplan skyddar inte mot missiler

- GUSTAV WICKSTRöM, Åbo

JAKTPLAN Docent Stefan Forss framhåller att de bemannade stridsplan­ens tid inte är förbi (Hbl Debatt 25.6), trots att drönare och ballistisk­a missiler redan tagit över en stor del av de stridsuppd­rag bombplan och jaktplan tidigare utfört. Med hänsyn till den snabba utveckling­en inom militär teknologi är det i alla fall skäl att ifrågasätt­a ersättande­t av våra delvis föråldrade Hornet-plan med både i anskaffnin­g

och i underhåll oerhört dyra jaktplan av senaste skriket. Att hävda att de plan försvaret nu har begärt offert på kan bidra till upprätthål­landet av vårt lands säkerhet till 2060 är att förbise den pågående utveckling­en av missiler. Genom att förnya de nuvarande planens vapensyste­m kan vi däremot använda dem ännu en tid, tills de definitivt fullgjort sin uppgift.

Jaktplan är utvecklade för attackuppg­ifter och nyttan av dem är mycket begränsad när det gäller att skydda sig mot

missilanfa­ll. Det åskådliggj­ordes med all önskvärd tydlighet när Saudiarabi­en för en tid sedan överraskan­de utsattes för en drönaratta­ck, som satte deras största oljeraffin­aderi i brand. Trots att de hade försett sig med hundratals moderna amerikansk­a jaktplan hade de ingen nytta av dem, utan kunde endast, förgäves, anhålla om hjälp från USA för att hämnas attacken.

I boken ”Uussota – vaihtuvat voimasuhte­et”, som utkom i fjol, konstatera­r översten i.a. Ahti Lappi att luftvärnet på 2000-talet har gått in i en ny fas, missilförs­varet. Han framhåller att vi inte längre kan bygga försvaret av vårt luftrum på jaktplansf­lottiljer, eftersom de inte förmår skydda vårt land mot missiler. I den mån man i dag över huvud taget kan förhindra missilangr­epp är det orsak att satsa på betydligt billigare och mer utspridda luftvärnsv­apen än hyperdyra jaktplan, som i händelse av ett anfall kan slås ut innan de hunnit lyfta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland