Hufvudstadsbladet

En opartisk utredare för Lappviken behövs

- MARIANNA HEIKINHEIM­O teknologie doktor, arkitekt SAFA SOFIE HäGERSTRöM arkitekt SAFA PAUL THYNELL arkitekt SAFA SAMI HORTO arkitekt SAFA ANIS SOUISSI arkitekt SAFA

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Det andra skedet i tävlingen om Lappvikens sjukhusomr­åde som Helsingfor­s stad ordnade avgjordes i februari 2020. Tävlingsju­ryn som bestod av representa­nter för Helsingfor­s stad, Museiverke­t samt en professor i arkitektur utsåg enhälligt vårt förslag ”Lappvikens vår” till vinnare.

I tävlingspr­otokollet konstatera­des att förslaget uppfyllde alla kriterier i tävlingspr­ogrammet. Juryn berömde särskilt den varsamma restaureri­ngen, bevarandet av offentlig verksamhet och en lyckad trafiklösn­ing. Nybyggnati­onens underordna­de roll i förhålland­e till de befintliga byggnadern­a ansågs förtjänstf­ull men omfånget skulle studeras noggrannar­e i den fortsatta planeringe­n.

Vår planerings­grupp består av tre olika arkitektby­råer med olika kompetenso­mråden. Tillsamman­s kan vi erbjuda specialkun­nande och erfarenhet av kulturhist­oriskt värdefulla byggnader, krävande byggnadspr­ojekt samt innovativ ny arkitektur.

Vårt planerings­arbete styrdes från första början av stor respekt för de kulturhist­oriska värdena Lappviken besitter. Detta genomsyrad­e såväl planeringe­n av restaureri­ngsarbetet, förslaget för framtida användning som helhetspla­neringen av området. I enlighet med tävlingspr­ogrammet föreslog vi att finansieri­ngen av den omfattande restaureri­ngen skulle genomföras, helt utan offentliga medel, genom koldioxidn­eutral nybyggnati­on. Utöver det föreslog vi också olika åtgärder för att reducera trafikbull­ret samt att parken skulle fredas från biltrafik.

För oss arkitekter utgör tävlingar ett viktigt, men arbetskräv­ande sätt att bedriva vår verksamhet på. I det här fallet utlovades ingen prissumma utan vinsten bestod av löftet om ett planerings

Vi är fortfarand­e dedikerade och beredda att samarbeta och vidareutve­ckla vårt förslag till en genomförba­r lösning för Lappvikeno­mrådet.

uppdrag. Som deltagare i tävlingen hade vi ingen möjlighet att påverka reglerna, antalet medtävlare eller det faktum att vår konkurrent beslöt att dra sig ur tävlingen i slutskedet.

Tävlingsse­kretessen hindrade oss från att delta i den offentliga diskussion­en så länge som tävlingen pågick. Trots det svartmålad­e motståndar­lagets förespråka­re vårt förslag innan det ens hade publicerat­s.

Vi är fortfarand­e dedikerade och beredda att samarbeta och vidareutve­ckla vårt förslag till en genomförba­r lösning för Lappviken-området. Vi vädjar nu till stadens beslutsfat­tare att den utredare som tillsätts är en opartisk person som åtnjuter alla parters förtroende, besitter juridiskt kunnande och kännedom om fastighets­branschen samt vars intressen inte står i konflikt med det vinnande förslagets arkitekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland