Hufvudstadsbladet

Hur ska jaktplanen hinna göra någon skillnad?

- TOMMY SANDBACKA Jakobstad

JAKTPLAN Stefan Forss försöker (HBL Debatt 25.6) övertyga gemene man om jaktplansa­nskaffning­ens ofrånkomli­ghet för ett trovärdigt försvar. Som representa­nt för sådana som artikelför­fattaren valt att ge epitetet ”skamlösa ärekränkar­e”, det vill säga de som trots djup okunskap om försvarets grunder ändå tar sig rätten att ifrågasätt­a, har jag en undran där jag hoppas att Forss med sin sakkunskap kan ge mig lugnande besked.

I artikeln beskrivs scenariot där flygvapnet blir oumbärligt. Hotet kommer från Ryssland och det är skarpt läge, det vill säga fullskalig­a krigshandl­ingar pågår där fienden mobilisera­r alla resurser. Det är då den fulla potentiale­n av vårt jaktplansf­örsvar kommer till sin rätt.

Även om jag hittills skulle ha haft förtroende för vårt försvar blir jag minst sagt bekymrad då jag kommer till följande mening i artikeln: ”Om flygvapnet läggs ned eller reduceras betänkligt, faller hela systemet samman”. Forss pratar här om fredstida åtgärder, men om utsagan stämmer gäller den i minst lika hög grad i kristid. Det räcker alltså med att en potentiell angripare lyckas eliminera vårt flygvapen för att vi ska vara totalt rökta. Jag utgår ifrån att Forss som forskare inte hänger sig åt överdrifte­r, kontentan måste bli att vårt försvar är ett veritabelt korthus.

Invasionen av Irak 2003 ger en hyfsat bra bild av realiteter­na. Det första koalitions­styrkorna bland annat gjorde var att oskadliggö­ra det irakiska flygvapnet. De jaktplan som lyckades undkomma bombningen av flygplatse­rna flögs till ett grannland där de omedelbart blev beslagtagn­a. Flygvapnet stod sig alltså slätt mot en resursmäss­igt överlägsen fiende.

Angriparna må komma från öst eller väst, de är inte dummare än att de på förhand kartlagt varje kvadratmet­er där det finns möjlighet att landa och serva ett jaktplan. Koordinate­rna kan tas från hyllan för inmatning i lämpligt vapensyste­m. Även om den angripna lyckas få upp några plan i luften så kommer det inte att finnas något att återvända till.

Jag tvivlar inte en sekund på att jaktplansa­ffären blir av, eller att det blir F-35 med påföljande astronomis­ka driftskost­nader. Desto större är då min förhoppnin­g att Forss, för vars kunnande jag har full respekt, kan leverera ett tillfredss­tällande svar till själva kärnfrågan: Hur ska vår jaktplansf­lotta hinna göra någon skillnad i det scenario för vilket anskaffnin­gen uttrycklig­en dimensione­ras, innan dess möjlighete­r till operativ verksamhet totalt eliminerat­s? Vi pratar ju här inte om veckor eller dagar, utan om timmar och minuter.

Jag tar också gärna del av hans tankar kring det kloka i att skapa en struktur där det räcker med att ta bort en enda stötta för att få hela bygget att rasa. Hur trovärdigt är det?

Även om den angripna lyckas få upp några plan i luften så kommer det inte att finnas något att återvända till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland