Hufvudstadsbladet

Bredden ännu viktigare än vanliga år

-

22+5 omgångar ska spelas i rask takt. Detta förutsatt att ett visst virus inte sätter ytterligar­e käppar i hjulen för de under våren hårt prövade fotbollsli­gaklubbarn­a.

Då spelprogra­mmet är tufft och tätt brukar bredden i truppen fira triumfer.

Också mot den bakgrunden är HJK massiv favorit till titeln. Laget har förstärkts ytterligar­e och Toni Koskela förfogar i synnerhet i offensiven över ett kunnande och en bredd som konkurrent­erna bara kan drömma om.

Revanschlu­stan är oerhörd i Klubi, och om inte klubben spelar hem sitt 30:e FM-guld är säsongen en oerhört stor missräknin­g.

Vinner inte HJK titeln är det dessutom en stor prestigefö­rlust för vd:n Aki Riihilahti som avskedade kompisen Mika Lehkosuo förra våren och tog in Toni Koskela. Enligt Riihilahti och hans underhugga­re passade Koskelas profil perfekt mot den omfattande dataanalys Riihilahti uppgav att HJK använt sig av i rekryterin­gsprocesse­n. Om det inte stämmer i år heller kan det vara dags att se över verktygen för dataanalys eller någon annan bristande länk i kommandoke­djan.

Koskelas första säsong var svår. Nu har resultaten varit hoppingiva­nde, och om den forne mittfältar­en får laget att slå ut i full blom finns inget som hindrar HJK från titel nummer 30.

Att laget inte ens har Europaspel att passa in i pusslet talar ytterligar­e för de mesta mästarna.

HJK är i många avseenden sin egen värsta fiende. Trycket inifrån kan ibland bli rätt stort, och fortsätter laget att spela tråkfotbol­l lär supportrar­na snabbt avisera sitt missnöje.

Honka, fjolårsmäs­taren KuPS och Inter utmanar i främsta hand. Honka har legat lågt på marknaden, men det behöver inte vara en dålig sak.

I synnerhet inte som Mac Kandji verkar vara i ett helt annat fysiskt skick än i fjol. Om kroppen inte ställer till det ska han lätt vara god för tio mål i ett vältränat och välstyrt Honka.

Inter har tappat en del offensivt kunnande, men tränaren José Riveiro kompensera­r upp för mycket. Spanjoren är en vän av fartfylld anfallsfot­boll, och 5-0 senast i cupen mot FC Lahti var ett styrkebesk­ed. 4–4 och seger på straffar i omgången före mot KuPS var ytterligar­e en indikation på att Inter lär bli ett underhålla­nde lag också i år. Bredden är ett litet frågetecke­n, och här får nog fysioterap­euter och massörer ligga i för att hålla spelarnas lår och vader välknådade och lämpligt möra.

Blir för övrigt inte särskilt överraskad om Riveiro någon gång

”Att laget inte ens har Europaspel att passa in i pusslet talar ytterligar­e för de mesta mästarna.”

JONAS VON WENDT

Reporter

återvänder till Idrottsgat­an och det blåvita lägret. I hans fall behövs dessutom ingen dataanalys. I HJK vet man vad Riveiro går för och med spanjoren vid skulle möjlighete­n till ”sexy fotboll” vara på högst nivå sedan en viss gentleman från östra Helsingfor­s lämnade klubben för ganska många år sedan.

KuPS? Intressant med rutinerade norrmannen Arne Erlandsen som ny tränare. Den bland fansen avgudade guldtränar­en Jani Honkavaara försvann till SJK. Nya vindar från andra kulturer kan som bekant vara både en möjlighet och en riskfaktor. Hur bra passar norrmannen i Savolax? En första indikation får vi på onsdag kväll då Erlandsen mäter sig med landsmanne­n Tor Thodesens HIFK.

Kamraterna ser intressant­a ut, men om det ska bli en plats på övre halvan ska det till att några namnstarka nyförvärv är de förstärkni­ngar man tänkt sig.

Thodesen ondgjorde sig nyligen i en intervju med Yle över att finska spelare inte vågar träna tillräckli­gt hårt. Om att ömhet, trötthet och smärta i Finland uppfattas som signaler för att man ska lätta på bördan.

Fel, tycker Thodesen som gjorde ett jättejobb i fjol då han på kort tid fick upp den fysiska prestation­snivån inom HIFK. Nu borde inte den biten vålla lika stora bekymmer även om rapporter inifrån säger att oerhört skicklige men ojämne Mostgah Yaghoubi fortfarand­e undviker löpbandet om det bara går.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland