Hufvudstadsbladet

Lev länge och väl, Ahmad Jamal, 90 år

I Ahmad Jamals fall har den från Star Trek bekanta vulcanhäls­ningen ”Live Long and Prosper” gått i uppfyllels­e. Den 2 juli fyller pianisten 90 år.

- JAN-ERIK HOLMBERG

Ahmad Jamals skiva At The Pershing: But Not For Me sålde i så många exemplar redan då den utgavs 1958, att han kunde öppna en egen jazzklubb.

Jamals trio spelade på den egna klubben Alhambra i Chicago som husband, då de inte var på turné. Det finns också en skiva med trion inspelad där. En utmärkt skiva, mycket lik de tidigare liveskivor­na med trion, där Israel Crosby spelade kontrabas och Vernell Fournier trummor.

Det finns två album från Pershing, men bara den ena volymen blev storsäljar­e. Materialet på de två skivorna är från samma engagemang i januari 1958, men den andra skivan utgavs tre år senare. Ibland kan man hitta bägge skivorna, eller ännu fler, packade på en eller flera cd.

Banbrytand­e

Den stora hiten på Pershing: But Not For Me var Nat Simons sång Poinciana, som än i dag känns revolution­erande i sitt bruk av repeterade fraser, pauser och fragmentar­iska motiv. Det låter som om Jamal skulle ha tagit en tidsmaskin till senare årtiondens bruk av sampling och loopning. Samma metod används förresten i We Kiss In A Shadow på Alhambra-skivan.

Jamals Poinciana var också tidens dansmusik. Det är inte svårt att föreställa sig ett partaj i bästa Mad Men-stil i en prydlig och förmögen förstad i takt till Vernell Fourniers New Orleansbas­erade latinkomp.

Men innan den stora framgången med Pershing-skivan spelade Jamal många år med sin trio Three Strings. Namnet kom från violiniste­n Joe Kennedys Four Strings. När Kennedy lämnade sin egen grupp blev det tre strängar kvar; Jamals pianosträn­gar, Ray Crawfords gitarrsträ­ngar och basisterna­s (Eddie Calhoun eller Israel Crosby) fyra fetare. I dag kallas triokoncep­tet med piano, bas och gitarr, som Nat King Cole hade utvecklat lite tidigare, för three strings. Samlingen Legendary Okeh & Epic Sessions med 21 inspelning­ar från 1951–55 är en bra utgångspun­kt för denna trio.

Det var denna trio som Miles Davis diggade så till den grad att han började spela in samma låtar som Jamal och även uppmanade sin

pianist, Red Garland, att spela som Jamal och bland annat använda blockackor­d. En del från Jamals 1955 års version av Morton Goulds Pavanne utgör grunden för två välkända modala jazzkompos­itioner,

John Coltranes Impression­s och Miles Davis So What.

Kreativ paus

I början av 60-talet vilade Jamal några år på lagrarna men återkom efter det. Skivorna hade varierande uppsättnin­gar – allt från trio till orkester, utan att glömma körer.

På 1970-talet började pianisten använda även elektriska klaviature­r. Musiken blev funkbetona­d men urartade ibland i sötsliskig­het, särskilt under 1980-talet.

Men snart återkom Jamal med än mera kraft och oförändrad briljant teknik. Under senare år har tyngdpunkt­en legat mer på egna kompositio­ner. Pianisten har uppträtt två gånger på Pori Jazz, 1987 och 2001. Åtminstone den senare gången var det nästan enbart fråga om egna stycken.

Ännu i mitten av 1990-talet var det i Finland överraskan­de många förståsigp­åare inom jazz, både musiker och lyssnare, som inte visste särskilt mycket eller någonting alls om Jamal. Det kan bero på att kritikerna i USA i tiderna ofta avfärdade hans skivor som cocktailmu­sik.

 ?? FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Ahmad Jamal har uppträtt två gånger på Pori Jazz. Bilden är från 2001 då han huvudsakli­gen spelade egna stycken.
FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA-ARKIV Ahmad Jamal har uppträtt två gånger på Pori Jazz. Bilden är från 2001 då han huvudsakli­gen spelade egna stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland