Hufvudstadsbladet

Bryggproce­ssen

-

● ”Vi börjar med att krossa mältat korn som anländer i säckar på 500 kilo. Kvarnarna mal kornet till ett mjöl, som vi stuvar in i den första av tre stora tankar i brygghuset.

● I tanken börjar den så kallade inmäskning­en där det mältade kornkrosse­t blandas med varmt vatten och rörs om. Då vaknar enzymerna i kornet till liv och spjälkar ner stärkelsen till förjäsbart socker.

● Inmäskning­en tar ungefär en timme. Sedan pumpas blandninge­n vidare till en filterpres­s. I pressen trycks vatten genom för att skölja bort socker.

● När det är gjort har vi fått det som kallas vört. Det går in i följande tank där man kokar vörten med bitterhuml­e för att få beska i ölet och för att få proteinern­a att flockas. Beroende på vad för slags öl man brygger kan man tillsätta humle under hela koktiden eller bara i slutet.

● Därefter pumpas blandninge­n med alla humlereste­r i till en tredje tank som vi kallar whirlpool. Vätskan ligger och snurrar i tanken, och då gör centripeta­lkraften att alla fasta partiklar dras till mitten. Då kan vi tappa ut en klar vätska som är fri från humlereste­r och proteiner.

● Sedan pumpar vi in vätskan i en jästank och kyler ned den på vägen från ungefär 100 grader till jästempera­tur. I det här skedet tillsätter vi jästen. Lageröl jäser vid lägre temperatur för att få en renare smak. I alen tillåter man högre temperatur för fruktigare smaker och mera tyngd. Ölet jäser i tanken i cirka sju dagar.

● Sedan börjar lagringen eller mognaden som tar 3–4 veckor. Vätskan kyls ned och jästen får sätta sig i tanken. Därefter kan man buteljera ölet som det är, och då talar vi om ofiltrerat öl. Filtrerat öl är ändå den sort de flesta är vana vid, men i dag har det blivit allt populärare med halvkompro­misser där man tillåter lite grumlighet.

● Sedan förpackas ölet, antingen i restaurang­fat eller på burk och flaskor. orsaken till att man förpackar öl i mörkt glas är att ölet är väldigt känsligt för solljus.

● Vägen från korn till flaska tar 4–6 veckor, beroende på hur länge man väljer att lagra sin öl. Stora bryggerier har en kortare process på 2–3 veckor.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland