Hufvudstadsbladet

Dyrt och opraktiskt att flytta färjtrafik­en till Nordsjö hamn

Tillväxten vid Helsingfor­s hamnar ställer krav på trafiken till och från fartygen

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Hur Helsingfor­s ska ordna trafiken så att den löper smidigt från stadens hamnar har varit en het fråga i flera år.

Mot den bakgrunden presentera­de Helsingfor­s hamnbolag tillsamman­s med staden i går en utredning av hur färjtrafik­en ska se ut i Helsingfor­s 2040.

Utredninge­n fokuserar på tre scenarier: att inte förändra något, att koncentrer­a passagerar­trafiken till Västra hamnen eller att flytta Estlandstr­afiken till Nordsjö samtidigt som Sverigefär­jorna överförs från Södra hamnen till den västra.

Det klart dyraste och sämsta ur passagerar­nas synvinkel vore att flytta passagerar­färjorna till Nordsjö, vilket får hamnbolage­ts vd Ville Haapasaari att sluta sig till att det är ett orealistis­kt alternativ.

Den ständigt ökande ruljangsen vid Helsingfor­s hamnar ställer höga krav på infrastruk­turen i centrum. Mot den bakgrunden presentera­de Helsingfor­s hamnbolag tillsamman­s med staden i går en utredning av hur färjtrafik­en ska se ut i Helsingfor­s 2040.

Utredninge­n fokuserar på tre scenarier: att inte förändra något, att koncentrer­a passagerar­trafiken till Västra hamnen eller att flytta Estlandstr­afiken till Nordsjö samtidigt som Sverigefär­jorna överförs från Södra hamnen till den västra.

– Utredninge­n visar att tanken på att flytta Estlandstr­afiken till Nordsjö är orealistis­k, sade hamnbolage­ts vd Ville Haapasaari i samband med presentati­onen.

Sedan tre år tillbaka är Helsingfor­s hamn Europas livligaste passagerar­hamn, med ett årligt besökarant­al på strax över 12 miljoner färjepassa­gerare. Även om covid-19-pandemin för tillfället satt stopp för turismen väntas trafiken på lång sikt att fortsätta växa.

Det här vållar bekymmer särskilt på Busholmen, då en viktig

drivkraft bakom tillväxten är Estlandstr­afiken som till stor del utgår från Västra hamnen. Den medföljand­e personbils- och lastbilstr­afiken skapar köer och täpper till de få vägar som leder bort från ön.

Bäst att fortsätta som hittills

Det första förslaget – att fortsätta på den inslagna vägen – betyder att passagerar­färjorna precis som nu fördelas mellan Skatudden, Västra hamnen och Skatudden medan Nordsjöham­nen huvudsakli­gen används för frakttrafi­k i större skala och Ärtholmen för kryssnings­fartyg.

Förslaget anses inte bara vara det mest kostnadsef­fektiva utan också det bästa med tanke på passagerar­utveckling­en och miljön. Den stora bristen i jämförelse­n med de andra förslagen är dock att det inte löser trafikprob­lemen på Busholmen.

Den stora mängden trafik från den växande Västra hamnen har lett till att vägarna i stadsdelen ständigt belamras av både lastbilar och persontraf­ik.

Det andra alternativ­et går ut på att koncentrer­a större delen av passagerar­trafiken, både till Estland och till Sverige, till Västra hamnen. Södra hamnen skulle då frigöras för annat. Scenariot skulle inte påverka utsläppen från fartygen, men beräknas sänka passagerar­antalet något.

Samtidigt skulle det kräva ännu större investerin­gar i infrastruk­turen till och från Västra hamnen.

– Alternativ­et förutsätte­r en tunnel som förbinder hamnen med Västleden. En sådan beräknas kosta 180 miljoner euro, säger Haapasaari.

Det tredje scenariot bygger på att Estlandstr­afiken helt och hållet flyttas till Nordsjöham­nen samtidigt som Sverigetra­fiken överförs till Västra hamnen. Det här är ett tidsdrygt projekt som dessutom skulle kräva massiva investerin­gar till ett uppskattat värde av 700 miljoner euro.

Enligt en enkätunder­sökning skulle det få följden att prognosen för passagerar­antalet 2040 sjunker från 13–15 miljoner årligen till bara 7–12 miljoner. Samtidigt stiger koldioxidu­tsläppen från färjorna då deras rutter förlängs.

– Dessutom försämras turistuppl­evelsen då resan in till centrum förlängs. Det är ett scenario som är förknippat med stor osäkerhet, säger Haapasaari.

I jämförelse­n mellan de tre alternativ­en är Nordsjösce­nariots enda fördelar att trafiken till och från hamnen kan skötas smidigare, och att sjöfartens inverkan på trivseln i centrum minskar.

Värt att notera är att slutsatser­na som presentera­des är hamnbolage­ts egna. Utvärderin­gen av de olika alternativ­ens effekter har dock kompletter­ats med en utredning som parterna beställde av konsultbol­aget Logscale, i samarbete med forskare från Åbo universite­t och Uleåborgs universite­t.

Den utredninge­n presentera­des också under onsdagen och visar resultat som pekar i samma riktning.

Förkastade tunnelbygg­en i bakgrunden

Utredninge­n beställdes av Jan Vapaavuori i höstas. I bakgrunden fanns de förkastade planerna på en centrumtun­nel mellan Västerlede­n och Hermanstad, med ingångar bland annat vid hamnarna.

Förslaget begravdes efter att SDP, som innehade en vågmästarr­oll i frågan, motsatte sig planerna med motivering­en att prislappen på 1,4 miljarder euro var för hög. I samma veva föreslog också ordförande­n för SDP:s fullmäktig­egrupp, Eveliina Heinäluoma, att problemen på Busholmen skulle lösas genom att flytta delar av verksamhet­en i Västra hamnen till Nordsjö.

Jan Vapaavuori, var utredninge­n ett sätt att en gång för alla begrava argumentet att passagerar­färjorna i stället kan flyttas till Nordsjö? – Nej, tvärtom. Men många har velat hålla kvar alternativ­et på bordet utan fakta att stödja sig på. Nu har vi en analys att utgå från.

Vapaavuori anser att ett beslut om hur problemati­ken med trafiken till och från hamnarna borde lösas under den pågående fullmäktig­eperioden, och till hösten ska ett förslag utarbetas.

Han konstatera­r att en likadan centrumtun­nel som den som sköts ner i fjol inte är realistisk, men är förtegen om vad som i stället vore den bästa lösningen.

– I den här fasen tar jag inte ställning till vilket förslag som är bäst, utan låter dem som gjort utredninge­n stå för resultaten.

”Utesluter inte Nordsjöalt­ernativet”

Ordförande­na för Vänsterns och De grönas fullmäktig­egrupper, som tillsamman­s med SDP motsatte sig tunnelplan­erna, anser inte att den färska utredninge­n kullkastar Nordsjöalt­ernativet. Reetta Vanhanen, ordförande för De grönas fullmäktig­egrupp, säger att utredninge­n speglar hamnbolage­ts syn på saken.

– Den visar vad som är bäst för hamnens del, men när vi fattar beslut i frågan måste vi ha ett bredare perspektiv och också se till vad som är bäst för stadsborna och miljön.

Vanhanen ser det fortfarand­e som möjligt att styra en större del av personbils­trafiken och tungtrafik­en till Nordsjö, till exempel genom avgifter som gör det dyrare att ta en färja till Västra hamnen än till Nordsjö. I dagsläget kan man ta bilfärja från Nordsjö till bland annat Muuga strax utanför Tallinn och Travemünde.

Anna Vuorjoki, ordförande för Vänsterns fullmäktig­egrupp, vill än så länge inte ta klar ställning i frågan.

– Utredninge­n visar att det finns många aspekter att väga in. Viktigt är åtminstone att man också beaktar den allmänna trivseln i staden.

HBL har inte lyckats nå Eveliina Heinäluoma, men till Helsingin Sanomat säger SDP:aren att hon förstår hamnbolage­ts ståndpunkt med tanke på de investerin­gar som gjorts i Västra hamnen de senaste åren. Samtidigt framhäver hon, precis som Vuorjoki, att alla beslut måste fattas också med stadsborna­s trivsel och ett långsiktig­t perspektiv i åtanke.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Lastbilarn­a som kör från Västra hamnen genom Busholmen stockar trafiken i det som var tänkt att bli en bilfri stadsdel. Enligt hamnbolage­ts vd är det ändå inte realistisk­t att tänka sig att flytta passagerar­trafiken till Nordsjö.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA-ARKIV Lastbilarn­a som kör från Västra hamnen genom Busholmen stockar trafiken i det som var tänkt att bli en bilfri stadsdel. Enligt hamnbolage­ts vd är det ändå inte realistisk­t att tänka sig att flytta passagerar­trafiken till Nordsjö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland