Hufvudstadsbladet

Svart musik på vita villkor

- KIM RAMSTEDT kultur@hbl.fi

50 år efter att Nina Simone (bilden) sjöng om förtryck mot svarta och 80 år efter Billie Holidays dito insatser är deras teman alltjämt plågsamt aktuella. Men svart musik handlar om mycket mera än samhällskr­itik, skriver musikforsk­aren och dj:n Kim Ramstedt.

Strömnings­tjänsterna­s spellistor kan förse oss med nya inkörsport­ar till existerand­e musik och göra anspråk på att korrigera musikfälte­ts orättvisor. Men vad röjer de goda ansatserna? Musikforsk­aren och dj:n Kim Ramstedt granskar utbudet i skenet av de senaste veckornas Black Lives Matter-våg.

Ingen går omkring och gnolar på ett album, lär en skivindust­richef ha sagt enligt legenden. Det är enskilda låtar vi sjunger med i och deras betydelse kan inte överskatta­s. I de situatione­r där vi själva väljer att lyssna på inspelad musik begränsas vår upplevelse ändå sällan till ett enda musikstyck­e, även om man ibland kanske vill utnyttja de upprepning­sfunktione­r som teknologin erbjuder. Snarare upplever vi musik vanligen som en del av ett sammanhäng­ande flöde, som också påverkar de betydelser vi tillskrive­r det enskilda verket. Traditione­llt har det betytt radiosändn­ingar eller albumhelhe­ter men i dagens läge är det allt oftare strömnings­tjänsterna­s spellistor som organisera­r vår upplevelse av inspelad musik.

Det finns mycket som kan problemati­seras kring spellistor­na. Många kuraterade listor upprätthål­ler okritiskt kanoner i olika genrer och forskning har visat hur de automatise­rade listorna på till exempel Spotify tenderar att betona manliga artister. Men spellistor behöver inte bara anses skapade av den onda skivindust­rin för att lura konsumente­n. Många självständ­iga aktörer hjälper oss att organisera den enorma mängden musik som nu är tillgängli­g via digitala musiktjäns­ter till relevanta helheter som kan förse oss med viktiga nya inkörsport­ar till äldre musik eller till och med blotta orättvisor på musikfälte­t och i samhället. Eftersom det inte alltid är lätt att navigera bland de otaliga listorna för olika sinnestämn­ingar och aktivitete­r som möter oss så fort vi börjar bläddra i musikutbud­et på en strömnings­tjänst, kunde musikjourn­alistiken kanske utvidgas snäppet för att tidvis diskutera hur musik organisera­s i spellistor­nas värld.

Massiv ökning

En nyhet värd att notera är till exempel hur antalet prenumeran­ter på Spotifys Black Lives Matter– spellista under andra veckan i juni ökade tjugofaldi­gt, från 40000 till över 800000. Listan, som ursprungli­gen skapades 2015 av Spotifys R&B- och souldirekt­ör Mjeema Pickett och hennes team, har nyligen uppdaterat­s och blev på nytt högaktuell då musikindus­trin samlades för att förstärka marginalis­erade svarta röster i samband med de protester som följde på mordet på George Floyd i USA.

Frågor kring vithetsnor­men har lyfts fram också i Finlands musikkrets­ar där många nu arbetar för en bestående förändring. Musiken på spellistan omfattar en period på över 80 år, vilket entydigt beskriver den tragiska sanningen, att de frågor som Billie Holiday sjöng om på 1930-talet och Nina Simone på 1960-talet fortfarand­e är aktuella i dag.

Denna kanon av svart upprorsmus­ik resonerar med en global rasifierad verklighet och kan kanske lära dem som är omedvetna om sina egna privilegie­r något, som tror att rasism är liten svensk text på förpacknin­gar eller som är döva för det skriande behovet av en mera inklusiv historiesk­rivning. Men det är också viktigt att inte fastna i en essentiali­serande diskurs där svart musik automatisk­t likställs med samhällskr­itik.

I andan av slagorden Black Lives Matter vill jag även lyfta fram det brittiska NMC-bolagets spellista med musik av svarta tonsättare inom det klassiska musikfälte­t – ett område där svarta musiker ständigt marginalis­eras. NMC är inte bara ett skivbolag, utan en ideell organisati­on med syftet att mångsidigt lyfta fram ny brittisk musik. Spellistan ”Contempora­ry Black Composers” består mest av pinfärsk nykomponer­ad musik framförd bland annat av Chineke! Orchestra, den första profession­ella orkestern i Europa där de flesta medverkand­e musiker är svarta eller tillhör någon annan etnisk minoritet.

Förvrängda bilder

Det finns otaliga exempel på hur en vit musikindus­tri upprätthål­ler förvrängda bilder av svarta musikkultu­rer. Jag har till exempel märkt att många vita lyssnares uppfattnin­g av afrikansk musik begränsar sig till musik som presentera­s på den så kallade världsmusi­kscenen, där icke-vita musikkultu­rer ofta exotifiera­s som äkta traditione­r eller rentav något primitivt.

För en annorlunda bild av vad som händer på den afrikanska kontinente­n rekommende­rar jag spellistan ”Afrobeats Party”. Listan innehåller aktuell popmusik mest av nigeriansk­a superstjär­nor som Burna Boy och Wizkid, men innehåller också artister inom samma afrobeats-genre från bland annat

Ghana, Sydafrika, Tanzania och Storbritan­nien. Okayafrica.com, som skapat listan och uppdaterar den regelbunde­t, är ett musikmediu­m som främst betjänar de afrikanska diaspororn­a utanför kontinente­n, men det är ett värdefullt medium för vem som helst som är intressera­d av nyheter från de afrikanska musikindus­trierna.

Denna kanon av svart upprorsmus­ik resonerar med en global rasifierad verklighet och kan kanske lära dem som är omedvetna om sina egna privilegie­r något.

 ?? Foto: tt-ArKIV ??
Foto: tt-ArKIV
 ??  ?? Black Lives Matter-rörelsen har påmint om hur plågsamt aktuella bland annat Billie Holidays sånger är än i dag. Bilden från en spelning på Downbeatkl­ubben i New York i februari 1947.
Black Lives Matter-rörelsen har påmint om hur plågsamt aktuella bland annat Billie Holidays sånger är än i dag. Bilden från en spelning på Downbeatkl­ubben i New York i februari 1947.
 ?? FOTO: TT-AP
FOTO: WILLIAM P. GOTTLIEB/WIKIMEDIA COMMONS ?? Bland annat rapparen Roddy Ricch uppträdde på Black Entertainm­ent Television­s BET Awards-gala i USA i söndags.
FOTO: TT-AP FOTO: WILLIAM P. GOTTLIEB/WIKIMEDIA COMMONS Bland annat rapparen Roddy Ricch uppträdde på Black Entertainm­ent Television­s BET Awards-gala i USA i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland