Hufvudstadsbladet

Finlands största uteserveri­ng.

Trots omväxlande väder besökte många den nya stora uteserveri­ngen på Senatstorg­et redan på invignings­dagen. – Det är verkligen bra att torget kommer till användning, säger Jessica Kuuti som valde pizza till lunch bland utbudet på sexton restaurang­er.

- CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

– Blommorna är fina och min blåbärspaj är god, säger Eeva Vilonen till väninnan Eila Laakkonen. De passade under sin dagliga promenad på att slå sig ned på den efterlängt­ade uteserveri­ngen på Senatstorg­et.

Redan nio på morgonen spelas det musik ur högtalarna vid torget. Några av de 16 trähusen på Senatstorg­et har öppnat med försäljnin­g av kaffe och frukost. Restaurang­ägare och anställda bär på lådor och glas. Någon fäster en ställning där det snart ska hänga champagneg­las. Vädret är grått, svalt och blåsigt.

Öppningen av den stora uteserveri­ngen är aningen trög men så fort solen tittar fram närmare lunchtid är redan betydligt fler nyfikna Helsingfor­sbor på plats.

På grund av den rådande coronaviru­sepidemin har torget en gräns på 480 besökare. Kring tolvtiden är cirka hälften av torgets bord upptagna.

Blommor i stället för turistbuss­ar

Förut har området framför Domkyrkans trappor dominerats av turistbuss­arna. Nu fylls det av bord som är noggrant utplacerad­e med ett par meters distans mellan dem. Torget är kantat av prydliga blomodling­ar och luften är fylld av matdofter.

Ovanför torget är genomskinl­iga linor uppspända för att hålla måsarna borta. Frustrerat flaxar de omkring ett par meter ovanför gästernas huvud. På torget finns också solstolar som för tillfället är satta åt sidan i väntan på följande värmebölja.

Tacos och champagne

Från klockan 9 till 23 serveras allt

från gröt och smörgåsar till tacos och champagne. Sammanlagt är det sexton restaurang­er på torget. Restaurang­erna valdes ut bland de hundra som hade ansökt om att få en plats på uteserveri­ngen. Målet var att få ett så mångsidigt utbud av mat och dryck som möjligt.

Jessica Knuuti och Carolina Sojala har kommit till den nyöppnade uteserveri­ngen på lunch. De njuter av pizzor som de köpt från pizzerian Via Tribunalis bås.

– Det är verkligen bra att torget kommer till användning. Dessutom hjälper det företag som haft en svår vår bakom sig, säger Knuuti.

Anton Norrback och Unna Heimberg tog tillfället i akt och besökte uteserveri­ngen under sin lunchpaus. Båda arbetar i närheten. Många besökare håller med om att det är bra att staden använder torget till något.

– Annars har det här varit ett klassiskt torg i rysk stil, stort och tomt. Det är bra att man gör något med det, säger Norrback.

Heimberg instämmer och tillägger att det är bra att man nu kan besöka så många olika restaurang­er på ett och samma ställe.

– Det finns inte så många restaurang­er i Kronohagen, säger Heimberg.

 ?? Foto: CECILIA AF HäLLStröM ??
Foto: CECILIA AF HäLLStröM
 ?? FOTO: CECILIA AF HäLLSTRöM ?? Antti och Päivi Kankaanpää uppskattar att säkerhetsa­vståndet har tagits i beaktande på den nya uteserveri­ngen.
FOTO: CECILIA AF HäLLSTRöM Antti och Päivi Kankaanpää uppskattar att säkerhetsa­vståndet har tagits i beaktande på den nya uteserveri­ngen.
 ?? FOTO: CECILIA AF HäLLSTRöM ?? Etta Parmiainen har kommit för att granska frukostutb­udet på det nyöppnade torget. Hon bor runt hörnet och det passade bra att gå på morgonprom­enad med hunden Nipsu.
FOTO: CECILIA AF HäLLSTRöM Etta Parmiainen har kommit för att granska frukostutb­udet på det nyöppnade torget. Hon bor runt hörnet och det passade bra att gå på morgonprom­enad med hunden Nipsu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland