Hufvudstadsbladet

Urbana idéer för Östra centrum

Nu kan stadsborna kommentera de fyra återståend­e idéerna för hur Östra centrum ska utvecklas.

- OSKAR Rönnberg

Östra centrum ska bli en livlig stadsdel och inte bara vara en plats man åker igenom, anser Helsingfor­s stad. Det är fritt fram att kommentera fyra bidrag i en idétävling för hur östra Helsingfor­s största centrum kunde utvecklas. Det vinnande bidraget och stadsborna­s kommentare­r beaktas då staden i höst utarbetar principer för planläggni­ngen av hela Östra centrum.

Östra centrum ska få ett ansiktslyf­t inom några år. Från att vara ett genomfarts­ställe som domineras av köpcenter och en metrostati­on ska östra Helsingfor­s viktigaste områdescen­trum nu bli mer urbant.

Staden vill att stadsrumme­t i Östra centrum ska bli välkomnand­e med fler trivsamma platser som bjuder in till vistelse, möten och verksamhet. Visionen är att Östra centrum ska bli en livlig stadsdel, som man inte bara åker igenom.

Utmaningen med Östra centrum är att det klyvs av såväl metrobanan, Österleden som Ring I, vilket innebär att de omgivande områdena är dåligt kopplade till varandra, särskilt till fots och på cykel.

För ett år sedan utlyste Helsingfor­s stad en internatio­nell arkitekttä­vling för utveckland­et av stadsdelen­s centrum. Staden fick in 48 bidrag, varav de fyra bästa sållades ut i vintras.

De fyra bidrag som gick vidare har uppdaterat­s och stadsborna kan nu kommentera bidragen på webbplatse­n www.itahelsing­inkeskusta.com. Det vinnande bidraget väljs i september–oktober i år.

Under hösten och vintern kommer staden att utarbeta principer för planläggni­ngen av hela Östra centrum. Det vinnande bidraget kommer då att tas i beaktande.

En global by för fotgängare

De fyra återståend­e bidragens namn framhäver områdets mångkultur­ella karaktär, att östra Helsingfor­s är en global by – Helsinki East Village och Itä-Helsingin glokaali keskusta – samt en strävan efter att Östra centrum ska bli en livlig stad där det är möjligt och trevligt att röra sig till fots – Itis Siti och Jalan jaloin.

Utmaningen att koppla ihop områdena på olika sidor om Österleden har i alla tävlingsbi­drag lösts genom att gömma vägen under ett lock eller åtminstone bygga flera broar över den. Till exempel i bidraget Jalan jaloin föreslås två dygnet runt-öppna galleriapa­ssager genom köpcentret Itis, som annars bildar en stor och oöverkomli­g barriär i mitten av området.

Korsningen mellan Ring I och Österleden har i många av förslagen bytts ut mot en rondell som ska klara av trafikmass­orna smidigare än en trafikljus­korsning. I bidraget Itä-Helsingin glokaali keskusta är det däremot cykeltrafi­ken som får löpa i en ellips ovanför den stora korsningen.

Mötesplats­er i fokus

Det överbrygga­nde temat i alla bidrag är torg, mötesplats­er och gågator i rikliga mängder. Bidragen föreslår bland annat nya konstmuseu­m, en utvidgning av kulturhuse­t Stoa och en moské intill köpcentret Puhos.

Till exempel i förslaget Helsinki East Village reser sig sju skyskrapor upp över Österleden och mitt i rondellen i korsningen av Ring I och Österleden finns ett runt ”stadshus” som inrymmer en vårdcentra­l, bibliotek, daghem och seniorboen­de.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ?? De fyra bidragen i idétävling­en om Östra centrum kan kommentera­s av vem som helst på stadens webbplats.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD De fyra bidragen i idétävling­en om Östra centrum kan kommentera­s av vem som helst på stadens webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland