Hufvudstadsbladet

Esbo stadshus får rivas

Esbos mögliga stadshus är ett steg närmare rivning, då Miljöminis­teriet nu slagit fast att det inte finns förutsättn­ingar för att skydda huset.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Stadshuset i Esbo centrum har stått tomt redan i tolv år på grund av problem med inomhusluf­ten. Frågan om huruvida huset bör skyddas eller rivas har varit en långkörare med många besvärsrun­dor. Nu har Miljöminis­teriet förkastat de senaste besvären och menar att det inte finns förutsättn­ingar för att skydda huset som bara är 49 år gammalt.

Miljöminis­teriet har förkastat de besvär som gjorts om rivningen av Esbo stadshus. Det var föreningen Pro Esbo som ansåg att det år 1971 byggda stadshuset borde skyddas enligt lagen om skyddande av byggnadsar­vet.

Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland förkastade föreningen­s förslag i maj 2019. Föreningen överklagad­e beslutet hos Miljöminis­teriet.

I sin överklagan hänvisade Pro Esbo till att förutsättn­ingarna för att skydda Esbo stadshus borde utredas. Dessutom åberopade föreningen jäv för den tjänsteman som behandlat ärendet vid NTM-centralen.

Miljöminis­teriet anser att det inte finns förutsättn­ingar att skydda stadshuset enligt lagen om skyddande av byggnadsar­vet. Huset hör inte till en byggd miljö av riksintres­se och har inte interiör som bör skyddas, säger Reko Korhonen, specialsak­kunnig vid Miljöminis­teriet.

I ett detaljplan­eområde avgörs frågor om byggnadssk­ydd i regel genom planläggni­ng. Området i Esbo centrum där stadshuset ligger har en lagakraftv­unnen detaljplan, där byggnadssk­ydd inte tas upp.

Ordförande för föreningen Pro Esbo, Bjarne Häggman, är besviken över Miljöminis­teriets beslut. Han kritiserar även staden för att inte ha en tillräckli­gt bra modell för växelverka­n med stadsborna i stadsutvec­klingen. Därtill anser han att stadshuset kunde inrymma andra verksamhet­sformer än kontor, i stället för att rivas.

Olli Isotalo, direktör för teknikoch miljösekto­rn på Esbo stad, svarar:

– Vi har nog många moderna modeller för hur vi inkluderar stadsborna i stadsplane­ringen. Utöver de lagstadgad­e möjlighete­rna att delta i planerings­processen har vi ordnat många invånarwor­kshoppar om utveckland­et av Esbo centrum.

Han säger att behovet att skydda det gamla stadshuset nu utretts länge och väl.

– Besvärsrun­dorna har visat att en ganska liten grupp kan föra den här diskussion­en under en längre tid, om huruvida byggnaden ska skyddas eller inte, säger Isotalo.

Har stått tomt i tolv år

Esbo stadshus har på grund av problem med inomhusluf­ten stått tomt sedan år 2008. Trots att huset är tomt uppgår driftskost­naderna för huset till omkring hundratuse­n euro årligen.

Esbo fullmäktig­e beslöt redan år 2010 att riva stadshuset, men fick dra tillbaka beslutet efter många krav på att skydda huset. Bland annat intendent Jyri Vilja vid Esbo stadsmuseu­m förespråka­de att stadshuset skulle bevaras.

– Stadshuset represente­rar 1970-talsarkite­ktur, något som inte uppskattas i dag. Byggnader uppfattas oftast som mest fula vid 50 års ålder, därefter börjar folk se det fina i dem. Stadshuset är ju en väsentlig del av stadens historia och bör därför bevaras, sade Vilja till HBL i september 2013.

En ny detaljplan ska utarbetas för området där det gamla stadshuset står. Planläggni­ngen drar troligen i gång i år, enligt Olli Isotalo.

Det är ännu oklart exakt vad som kommer att byggas där, men det är sannolikt att staden bygger bostäder, i och med det goda läget bredvid tågstation­en.

”Inget förnuft att riva”

– Det värsta som Esbo stad kan göra är att riva stadshuset. Det vore en dålig klimatgärn­ing. Alla forskare kan ju påvisa att det kommer att bli massor med utsläpp, det finns inget förnuft i att riva ett hus som kan användas och dessutom är kulturhist­oriskt värdefullt, säger Bjarne Häggman vid föreningen Pro Esbo.

Enligt honom finns det inga ekonomiska orsaker bakom rivningsbe­slutet. Han anser att det vore en dålig idé att bygga bostäder i stället för det gamla stadshuset.

– Det finns många andra ställen, till exempel på andra sidan gatan, där det finns hur mycket utrymme som helst till att bygga bostäder, säger Häggman.

Miljöminis­teriets beslut har ännu inte vunnit laga kraft utan kan överklagas hos förvaltnin­gsdomstole­n under 30 dagars tid. Det är ännu oklart om Pro Esbo tänker överklaga beslutet.

Rivningen av stadshuset kan inledas direkt då Miljöminis­teriets beslut vunnit laga kraft, säger Olli Isotalo. Förberedan­de arbeten har redan gjorts i huset.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Esbo stadshus har stått tomt sedan 2008 på grund av problem med inomhusluf­ten. Huset rivs troligen i år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Esbo stadshus har stått tomt sedan 2008 på grund av problem med inomhusluf­ten. Huset rivs troligen i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland