Hufvudstadsbladet

Volvo återkallar miljoner bilar

- HBL-SPT-TT

Volvo Cars återkallar drygt 2,1 miljoner äldre bilar över hela världen. I Finland påverkas över 68 000 bilägare. – Det är den största återkallel­sen vi gjort någonsin, säger Stefan Elfström, presstales­person på Volvo Cars i Sverige.

Det finns inga rapporter om olyckor eller personskad­or kopplade till beslutet utan Volvo Cars ser det som en förebyggan­de åtgärd för att undvika framtida problem. Företaget har upptäckt att en stålvajer som är kopplad till de främre bilbältena kan försvagas. Det leder till att skyddet från bilbältet minskas.

– Stålvajern kan under särskilda förutsättn­ingar, under en längre tid, utsättas för ett slitage. Det är ett mycket sällsynt problem, säger presstales­person Stefan Elfström på Volvo Cars.

Återkallel­sen gäller hela världen. I Sverige handlar det om 412000 bilar, i Finland om 68000. Det är den största återkallel­sen företaget har gjort.

– Den blir större än tidigare för det handlar om en standardko­mponent som använts i våra äldre bilar under flera års tid, säger Stefan Elfström.

Ägare till de aktuella bilarna kommer att kontaktas med brev där de ombeds att höra av sig till en Volvoverks­tad för att få bilen åtgärdad. Bilen får då en ny komponent som ersätter stålvajern.

Flera modeller

– Vi har upptäckt problemet genom analys av ett fåtal bilar där vi ser att problemet har uppkommit. Och då har vi kommit fram till att det finns ett systematis­kt men sällsynt problem med den här komponente­n, säger Stefan Elfström.

De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkad­e från 2006 till 2019. Inga modeller som tillverkas för närvarande omfattas av återkallel­sen.

– I Finland finns 68 000 av de här bilarna och vi kommer att skicka brev till bilarnas ägare, säger Jaana Kuivalaine­n, chef för tekniska tjänster vid Volvo Car Finland.

Enligt Kuivalaine­n är det inte ett så allvarligt problem och bilarna är fortfarand­e säkra att använda.

– Ägarna kommer att få ett brev med informatio­n och reparation­erna kommer att påbörjas först i slutet av året, så det finns ingen orsak att stressa över saken.

Volvo står för reparation­skostnader­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland