Hufvudstadsbladet

Bröder gillrade fälla för polisen – motivet än så länge oklart

Förundersö­kningen av händelsern­a i Borgå då två poliser blev beskjutna går snart vidare till åtalsprövn­ing.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT nyheter@hbl.fi

Strax efter midnatt den 25 augusti 2019 larmades polisen till Verkstadsm­ekanikervä­gen i Borgå. Två poliser blev beskjutna då de anlände till platsen och sedan följde en omfattande polisopera­tion med biljakt och skottlossn­ing.

De två poliserna skadades. En av poliserna kunde återvända till jobbet efter en dryg månad medan den andra fick allvarliga­re skador.

Förundersö­kningen av händelsern­a är så gott som färdig och lämnas inom kort till åklagaren för åtalsprövn­ing, meddelar Centralkri­minalpolis­en (CKP).

Två bröder är misstänkta för brotten, den äldre, Richard Granholm, är född 1989 och den yngre, Raymond Granholm, 1994. Den yngre brodern är svensk medborgare, den äldre är både svensk och finsk medborgare.

Eftersom antalet brottsrubr­iceringar är så stort väljer CKP att inte lista dem utan i stället beskriva händelsern­a på ett allmänt plan.

Händelsern­a började med att polisen kallades till Verkstadsm­ekanikervä­gen 1 med ett samtal till nödcentral­en om ett påstått egendomsbr­ott. Så fort poliserna kom till platsen utsatte bröderna dem för hot om väpnat våld.

Enligt CKP gjorde de två polisernas målmedvetn­a handlande att de kunde lämna platsen. Båda fick ändå skottskado­r. Intermezzo­t på Verkstadsm­ekanikervä­gen var över på cirka tre minuter.

Utomståend­e i fara i Tammerfors

De misstänkta lämnade platsen, men på kvällen lyckades polisen lokalisera bröderna i stadsdelen Kauppi i Tammerfors. Innan polisen hann genomföra ett planerat gripande åkte de misstänkta i väg från en bensinstat­ion i sin bil, en svenskregi­strerad Volvo V50.

Utan att ha betalat för bensinen körde männen i väg mot Strandtunn­eln i Tammerfors. Klockan var tio över åtta på kvällen. Beredskaps­enheten vid Polisinrät­tningen i Helsingfor­s gjorde ett första försök att stanna Volvon strax före infarten till tunneln. Men Volvon accelerera­de in i tunneln och bröderna avlossade fem skott mot polisen. Tre av skotten träffade främre delen på en patrullbil.

Enligt polisen var trafiken i tunneln livlig och också utomståend­e utsattes för fara.

Spikmatta stoppade flyktbilen

Kring tjugo över åtta försökte en patrull från polisen i Inre Finland stoppa Volvon med hjälp av en spikmatta i korsningen mellan Riksväg 3 och Miharintie. Volvon väjde för spikmattan och fortsatte mot Ikalis i hög hastighet.

I korsningen mellan Riksväg 3 och Timinsaare­ntie försökte en patrull från Helsingfor­spolisens beredskaps­enhet tvinga Volvon att stanna genom att köra in i bilens bakre del. Bröderna i Volvon avlossade skott mot patrullen.

I närheten av korsningen mellan Riksväg 3 och Sarkkilant­ie lade polisen ut en spikmatta på en plats där körfältet är smalt. Volvon körde över spikmattan i hög hastighet och träffade polisbilen. Poliserna utsattes inte för fara.

De misstänkta greps klockan 20.33. Volvon hade då stannat några hundra meter efter spikmattan.

Bröderna hade ställt sig utanför bilen och de greps utan att de gjorde motstånd.

Under händelsern­a avlossades ett tjugotal skott mot poliser. Polisen avlossade inga skott, varken i Borgå eller i Birkaland.

Utrustning som hör till polisens användning av maktmedel var försvunnen efter det första brottet, men returnerad­es efter gripandet.

Brottsrubr­iceringarn­a är bland annat flera misstänkta mordförsök, våldsamt motstånd mot tjänsteman och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Inget klart motiv

De misstänkta kom till Finland den 18 april 2019 och de hade Volvon med sig. De gjorde ett besök i Sverige mellan den 21 och 23 maj 2019. Efter det vistades de uppenbarli­gen i Finland ända fram till gripandet.

Enligt polisen verkar männen ha förberett sig för att få polisen till en viss plats en viss tid.

Den 24 augusti fick nödcentral­en ett samtal om ett slagsmål mellan ungdomar i sandgropen i Ebbo i Borgå. Patrullen och anmälaren träffades aldrig. Polisen misstänker ett samband mellan samtalet och händelsern­a följande dag.

Bröderna misstänks också ha försökt köpa handeldvap­en via en krypterad eposttjäns­t, vilket polisen lyckades avslöja genom en täckoperat­ion på nätet.

Det har inte gått att fastställa en klar orsak till brotten och polisen uppger att det är ett ärende för den kommande rättegånge­n.

Bröderna har inte kopplingar till organisera­d brottsligh­et. Polisen betonar också att brödernas närstående inte har någon andel i händelsern­a.

Åtal ska väckas senast den 25 augusti.

De som anländer till Finland från Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island slipper sitta i karantän. Det framgår bland annat på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.

Däremot rekommende­ras det att man självmant håller sig i karantän i 14 dagar om man anländer till Finland från länder som fortfarand­e omfattas av gränskontr­oll vid de inre eller yttre gränserna, som till exempel Sverige.

Taneli Puumalaine­n, enhetschef och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att läkare fortfarand­e har rätt att beordra personer att sätta sig i karantän om det finns en välgrundad orsak, trots att beredskaps­lagen inte längre är i kraft.

En orsak kan vara att man varit i kontakt med en smittad person eller att det finns en misstanke om att man själv är smittad.

– Läkare får med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar också i normala fall beordra enskilda personer karantän för att förhindra smittsprid­ning, säger han.

Handlar om rekommenda­tion

Puumalaine­n säger att det i nuläget ändå endast handlar om en rekommenda­tion om man till exempel kommer från Sverige.

– Läkare får inte beordra en hel grupp karantän bara för att man kommer från ett land där smittsprid­ningen är mer omfattande än i Finland.

Karantänsl­iknande förhålland­en innebär oftast att man isolerar sig i sitt hem eller på ett sjukhus. Anvisninga­rna för den självvalda karantänen lyder nu att det är fritt att röra sig till exempel mellan hemmet och arbetsplat­sen.

– Man får alltså gå till arbetsplat­sen och barn får gå till skolan. Men all annan onödig närkontakt ska undvikas, säger Puumalaine­n.

Han påminner också om att hålla en- till tvåmeters avstånd till andra och att tänka på god handhygien.

Enligt Gränsbevak­ningsväsen­det är det omöjligt att säga hur många i Finland som för tillfället självmant borde hålla sig i karantän då de inte för statistik på varje enskild person som rör sig över gränserna.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tiotals polispatru­ller ryckte ut till Borgå efter att två poliser besköts natten till den 25 augusti i fjol i Ölstens i Borgå.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Tiotals polispatru­ller ryckte ut till Borgå efter att två poliser besköts natten till den 25 augusti i fjol i Ölstens i Borgå.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Kriminalko­mmissarie Kimmo Huhta-aho har fungerat som förundersö­kningsleda­re.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Kriminalko­mmissarie Kimmo Huhta-aho har fungerat som förundersö­kningsleda­re.
 ?? FOTO: CHRISTA LUNDSTRöM ?? Taneli Puumalaine­n, enhetschef och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att man får gå till jobbet och skolan om man satt sig självmant i karantän.
FOTO: CHRISTA LUNDSTRöM Taneli Puumalaine­n, enhetschef och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att man får gå till jobbet och skolan om man satt sig självmant i karantän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland