Hufvudstadsbladet

Förestånda­re om kritik efter smitta: ”Är ett stort jobb”

Informatio­nen om coronaviru­sfallet på daghemmet Apollo kom enligt flera anhöriga för sent. Daghemsför­eståndaren säger att informatio­nen har gått ut så fort som möjligt.

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

En person på daghemmet Apollo i Tölö i Helsingfor­s konstatera­des vara smittad av coronaviru­set förra veckan. Personen var på daghemmet under hela veckan. Flera personer som utsatts för smitta sattes i karantän.

Daghemmet Apollo stängde för sommaren på fredagen och en del av barnen flyttades då till daghemmet Pärlan.

Anhöriga till barn som inte satts i karantän i daghemmen Apollo och Pärlan anser att informatio­nen om coronasmit­tan kom för sent.

Susanne Wrede, daghemsför­eståndare för Apollo och Pärlan och Niclas Grönholm, direktör för svenska servicehel­heten vid sektorn för fostran och utbildning, säger att de handlat så snabbt som möjligt för att utreda och sprida informatio­n sedan de fick veta om fallet.

– Vi fick informatio­nen om fallet av Institutet för hälsa och välfärd på söndagen. Sedan dess har vi jobbat på att utreda vilka barn som befunnit sig var och i vilka grupper för att ta reda på vem som kan ha exponerats, det är ett stort jobb. Vi har gjort vad vi kunnat, säger Susanne Wrede.

Föräldrar med barn i daghemmen Apollo och Pärlan fick informatio­n om situatione­n först på tisdagen och inte på måndagen som tidigare rapportera­ts.

– Jag skickade ut info till föräldrar med barn på båda daghemmen samtidigt på tisdagen. Jag fick själv reda på allt som behövde informeras om på tisdagsför­middagen, säger Wrede.

Att barnen från Apollo som inte satts i karantän i stället har flyttat till Pärlan som planerat är enligt Grönholm ingen risk.

– Det handlar om friska barn. De har inte fått besked från hälsovårds­myndighete­rna om att det finns risk för att de kan ha exponerats och inte skulle få gå till daghemmet som vanligt, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ett fall av coronaviru­s uppdagades på ett daghem i Helsingfor­s förra veckan.
FOTO: MOSTPHOTOS Ett fall av coronaviru­s uppdagades på ett daghem i Helsingfor­s förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland