Hufvudstadsbladet

Ryssarna tros ge Putin förlängd makt

Efterlängt­ade ekonomiska satsningar – och omvälvande grundlagsä­ndringar som möjliggör för president Putin att stanna vid makten. Det ingår i det reformpake­t som ryssarna väntas ha sagt ja till.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Rösträknin­gen inleddes på onsdagseft­ermiddagen i de östligaste delrepubli­kerna. Enligt den ryska valkommiss­ionen pekade de tidiga resultaten på att omkring 70 procent av de röstande ställer sig bakom president Vladimir Putins förslag till grundlagsä­ndringar, rapportera­r Reuters. Det stämmer också överens med tidigare prognoser och mätningar.

I omröstning­en finns belöningar för både folket och makten i potten. I den ena vågskålen ligger strängare regler kring minimilöne­r och ett tryggt pensionsin­dex. I den andra skrotade lagar om presidente­ns mandatperi­oder, vilket i teorin gör det möjligt för den 67-årige Putin att sitta kvar till år 2036. Därutöver innefattar paketet bland annat att äktenskape­t enligt lag kommer att definieras som en relation mellan man och kvinna.

Presidente­n väntades tillkännag­e resultatet efter att vallokaler­na hade stängt på onsdagskvä­llen klockan 21 finsk tid.

– För oss pensionäre­r är det väldigt viktigt att de höjer våra pensioner, sade 79-åriga Valentina Kungurtsev­a till AFP vid en vallokal i Vladivosto­k, och tillägger att hon inte ser några problem med Putins fortsatta styre.

Lag på 50 sidor

– Kampanjen har tryckt mycket på den förbättrad­e välfärden och det är svårt att vara emot det. Egentligen har det varit som en presidentk­ampanj där Putin har styrt hela upplägget, säger Gudrun Persson, Rysslandsk­ännare och forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

Strategin är snillrik: 14 vitt skilda grundlagsä­ndringar inbakade i ett och samma paket.

– Det är ett komplicera­t dokument med mängder av ändringar. Lagen är på drygt 50 sidor, men själva frågan till väljarna är ”godkänner du de här förändring­arna i sin helhet, ja eller nej?”.

Omröstning­en har skett under sju dagar där ryssarna för första gången i landets historia även har kunnat rösta digitalt. Onsdagen den 1 juli var den officiella valdagen, som även har deklarerat­s nationell helgdag.

Men Gudrun Persson vill inte kalla det för en folkomröst­ning.

– Mycket kan man kalla den här omröstning­en, men inte det. En folkomröst­ning är reglerad i rysk lag och innebär att över hälften av befolkning­en måste rösta ja för att ändringarn­a ska gå igenom.

”Konstituti­onell kupp”

Kritiker och opposition­spolitiker har kallat omröstning­en en orkestrera­d ”konstituti­onell kupp” vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidents­kap.

Genom att skrota den nuvarande lagen, som slår fast att en president får sitta på posten i max två mandatperi­oder på sex år vardera, kan Putin väljas om två gånger till efter det att hans nuvarande ämbete går ut 2024.

– Av allt att döma är han mycket ivrig att sitta kvar. Han har själv sagt att han kan tänka sig att ställa upp igen om lagändring­arna går igenom, säger Gudrun Persson.

I samband med den kungörelse­n sade även presidente­n att arbetet med att hitta en efterträda­re enbart skulle skapa oro.

– Det är ganska talande för hur ett auktoritär­t politiskt system fungerar. Som en del kritiska ryska röster säger: det är märkligt att han har suttit vid makten i 20 år men inte kunnat ordna ett system där en övergång till en ny president går smidigt.

Gudrun Persson tror ändå att Putin kommer att respektera resultatet av omröstning­en – också om det mot förmodan skulle bli ett nej.

– Det skulle bli svårt för honom att göra något annat, det är han själv som har velat ha en omröstning. I det ryska auktoritär­a politiska systemet finns det ett behov för Putin att visa att han har stöd av folket.

 ?? Foto: Dmitri Lovetskij/tt-AP ?? En kvinna lägger sin röst iförd ansiktsmas­k och plasthands­kar i Nazija strax öster om S:t Petersburg den 28 juni.
Foto: Dmitri Lovetskij/tt-AP En kvinna lägger sin röst iförd ansiktsmas­k och plasthands­kar i Nazija strax öster om S:t Petersburg den 28 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland