Hufvudstadsbladet

Tyskland tog över EU-ordförande­skap

Coronapand­emi och budgetstri­d, brexitförh­andlingar och migration. Och så en uppflamman­de utrikespol­itisk kris kring Hongkong. Tyskland får fullt upp när landet nu tar över ordförande­skapet i EU:s ministerrå­d.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Visserlige­n är ordförande­skapen inte längre lika avgörande som förr i världen, då EU inte hade någon permanent rådsordför­ande på plats i Bryssel. Ändå är det mycket som hänger på ordförande­landet när det gäller att få de 27 EU-länderna att dra åt samma håll och enas om kompromiss­er.

När Tyskland från och med onsdagen tog hand om rollen ligger högsta prioritet på att få ihop ett ekonomiskt svar på coronakris­en och en ny långtidsbu­dget för åren 2021–2027.

Tanken är att det ska göras när stats- och regeringsc­heferna möts i Bryssel den 17–18 juli för sitt första riktiga toppmöte sedan pandemin slog till på allvar.

Tiden är knapp med tanke på att nästa budget ska börja gälla redan från den 1 januari. Därför kan ännu fler toppmöten behöva planeras in redan till slutet av månaden.

– Det är i alla 27:s intresse att vi når en uppgörelse och alla är medvetna om att vi inte bara kan säga ”om vi inte enas i juli, så gör vi det efter sommarlove­t”, säger Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss till nyhetssajt­en Politico Europe.

Brexitstri­d

Michael Clauss oroar sig också över förhandlin­garna med Storbritan­nien om de avtal kring handel, fiske och andra samarbeten som behöver finnas på plats till årsskiftet, då nuvarande övergångsr­egler löper ut.

– Antingen kommer EU att lyckas förhandla fram en uppgörelse som hanterar relationen till Storbritan­nien på ett bra sätt eller så får vi en nödlandnin­g den 1 januari 2021 som blir väldigt lik en hård brexit, säger Clauss inför ordförande­skapet.

Tyskland tar över ordförande­klubban från Kroatien och lämnar i januari över till Portugal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland