Hufvudstadsbladet

Varför så svårt att acceptera Bibelns vittnesbör­d om den historiske Jesus?

-

EVANGELIER­NA I sitt svar på min debattarti­kel (HBL Debatt 21.6) skriver Torsten Fagerholm att hans syfte med ledaren (HBL 30.5) var en ”analys av makthavare som öppet missbrukar religion i propaganda­syfte”.

Jag har aldrig påstått att hans avsikt var att starta en teologisk eller exegetisk debatt, men som jag skrev gav hans ledare upphov till en livlig debatt om den historiske Jesus. Jag ber dock om ursäkt för att jag felaktigt skrev att han påstått att ”kristna ledare i sin maktlystna­d inte är ett dugg bättre än Donald Trump och Boris Johnson”. Skenheliga kristna pastorer, som fikar efter egen nytta, har ju varit mycket på tapeten den senaste tiden, så jag kom fel ihåg vad Fagerholm ursprungli­gen hade skrivit och gjorde det stora felet att inte kolla.

Inte heller har han skrivit att ”hela den kristna tron i sig är bedräglig”, även om man av det han skriver lätt kan komma till en dylik uppfattnin­g. Egentligen gällde mitt inlägg inte alls den nämnda ledaren, utan hans svar till sina opponenter i debatten. Svaren har nämligen ibland uttryckt ett direkt hån mot uppfattnin­gar som går emot hans egna. Så tycker jag inte att en journalist skall bemöta sina läsare.

I sitt svar skriver Fagerholm att Jesus levde ”i en politiskt turbulent, eskatologi­sk tid där brutalt förtryck skapade politisk energi för judisk nationalis­m”. Under denna tid fanns det säkert många ”upprorsmak­are” i Israel, men frågan är om Jesus var en sådan. Eftersom forskarna inte med säkerhet vet om den judiske historiker­n Josefus Flavius (37/38-cirka 100) faktiskt nämner Jesus i sina skrifter blir Bibeln den enda källan då man skall bedöma om Jesus existerat och vad han i så fall stod för.

Eftersom alla forskare ännu inte utdömt Bibeln som tillförlit­lig källa kan det alltså vara möjligt att Jesus funnits och att han ingalunda var någon upprorsmak­are, utan tvärtom en fridens man, som ville ge kejsaren det kejsaren tillhör. Endast vid några enstaka tillfällen brusade Jesus upp, men riktade sig då mot fariséer och månglare och ingalunda mot ockupanter­na. Bibeln säger också att Pilatus fann honom oskyldig, men dömde honom av rädsla för konfrontat­ion med judarna.

Varför är det så svårt att acceptera Bibelns vittnesbör­d om den historiske Jesus – alltså frånsett hans andliga dimension? Borde inte historiefo­rskningen fördomsfri­tt beakta alla källor tills de bevisligen visar sig vara felaktiga? Jag tror det beror på att sekulära människor är avigt inställda till kristen tro. Om man som en ”upplyst nutidsmänn­iska” inte erkänner Jesus frälsnings­verk välkomnar man gärna forsknings­resultat som visar att den Jesus Bibeln beskriver aldrig existerat, eftersom det då är lättare att förneka hans andliga dimension. STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

I det sekulära Norden kan vi välja, få andra berättelse­r serverade: en sekulärrat­ionell etik utan teistiska inslag. Skeptikern högaktar andras övertygels­er, men bekämpar religiöst färgad politisk nykonserva­tism och trångsynth­et. Frågan om gudars existens ter sig meningslös eftersom termen saknar koherent och entydig definition. För ignostiker­n är det lika befängt att kontempler­a allsmäktig­a andeväsen som att begrunda ”vilken färg har tisdag?”. TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Risken för politisk instabilit­et och uppsving för populistis­ka och högernatio­nalistiska rörelser i Europa – inklusive Norden – är betydande. Populistis­ka partier i Italien har redan börjat mullra om att lämna eurozonen och till och med EU om solidarite­ten inte är större och om EU-länderna inte vill hjälpa varandra ur krisen, skriver en grupp svenska opinionsbi­ldare.

På en presskonfe­rens i maj 2020 förklarade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel att ”Nationalst­aten på egen hand har ingen framtid. Och jag säger det för Tyskland: För Tyskland går det varaktigt bra endast om det också går bra för Europa”. Några dagar senare presentera­de hon och Frankrikes president Emmanuel Macron en plan för hur de anser att pandemin, och den ekonomiska krisen i spåren av pandemin, ska motverkas i Europa

Det är vår bestämda mening att Merkels uttalande är ännu mera sant för små länder som Finland och Sverige. Vår ekonomiska och politiska framtid är på ett avgörande sätt beroende av att EU:s inre marknad förblir en genuint öppen marknad och att det går bra för Europa – både ekonomiskt och politiskt. Ta Sverige! Av Sveriges export gick 57 procent 2019 till EU28-länderna och 70 procent av importen kom därifrån.

I en värld som alltmer präglas av motsättnin­gar mellan USA och Kina, med en akut klimatkris och med Storbritan­niens utträde har EU en allt viktigare roll för att återskapa en fungerande världsordn­ing efter coronakris­en. För Sverige är det en avgörande fråga att kunna vara en fullvärdig, inflytelse­rik och konstrukti­v medlem av EU. Samma sak gäller rimligtvis för Finland.

Vi är bekymrade för att Sveriges roll nu riskerar att minska inom EU i flera av de stora frågorna. Det gäller även hanteringe­n av pandemin. En ”nationalst­at på egen hand” kan inte åstadkomma mycket. Sverige har dessvärre haft en attityd av att se på EU som ett smörgåsbor­d. Det gör man dock inte i de viktigaste EU-länderna. Sverige väljer vissa delar av smörgåsbor­det och inte andra. Vi välkomnar och applåderar ankomsten av polska brandmän och italienska brandbekäm­pningsplan när Sverige haft svåra skogsbränd­er samtidigt som Sverige utmärker sig som snålt när krisen i Europa ska motverkas.

Så länge som Storbritan­nien var en EU-medlem och Sverige lutade sig mot dem var detta snålsolida­riska spår kanske möjligt. Storbritan­nien hade i mångt och mycket samma attityd i sin relation till EU som Sverige. Efter brexit är dock den attityden och tiden förbi. Nu behöver Sverige andra nära och tunga vänner. Tyskland ligger nära till hands, naturligtv­is. Ett litet land som Sverige kan knappast längre ställa sig utanför i de stora, avgörande framtidsfr­ågorna i EU. Hjälppaket­et som nu ligger på EU:s bord är en sådan avgörande fråga.

För att lindra de ekonomiska konsekvens­erna av pandemin bedriver länderna i EU en kraftigt expansiv finans- och penningpol­itik. Penningpol­itiken sköts som bekant av Europeiska centralban­ken (ECB) för länderna i eurozonen och av Riksbanken i Sverige. Finanspoli­tiken sköter de enskilda länderna var för sig, hittills. Det leder till olika stora stödinsats­er i olika länder. Vissa länder, och Sverige är ett av dem, har en i utgångsläg­et låg skuldsättn­ing och kan låna mycket stora belopp för att stödja individer och företag så att de klarar 2020 och 2021 utan att kreditvärd­igheten äventyras.

Andra länder, exempelvis Italien, Spanien och Frankrike är avsevärt mer skuldsatta och kan inte låna tillnärmel­sevis lika mycket utan att förstöra sin kreditvärd­ighet. Det kan för dem ta lång tid, kanske ett eller två decennier med återhållsa­m finanspoli­tik, för att få ned skuldsättn­ingen, och komma tillbaka till ekonomisk styrka.

Risken för politisk instabilit­et och uppsving för populistis­ka och högernatio­nalistiska rörelser i Europa – inklusive Sverige och övriga Norden – är betydande. Populistis­ka partier i Italien har redan börjar mullra om att lämna eurozonen och till och med EU om solidarite­ten inte är större och om EU-länderna inte vill hjälpa varandra ur krisen. Om den gemensamma valutan och kanske hela EUsamarbet­et spricker skulle det allvarligt försämra stabilitet­en i Europa – och även drabba Sverige.

Slutsatsen av detta resonemang är att även om Sverige fortsätter att välja att stå utanför den gemensamma valutan bör Sverige av rent egenintres­se likväl med kraft stödja Finlands och övriga euroländer­s politiska sammanhåll­ning och ekonomiska stabilitet och tillväxt.

I syfte att fördela bördorna på ett rättvist och solidarisk­t sätt och skapa förutsättn­ingar för ett starkt och sammanhåll­et EU efter krisen har EU kommission­en föreslagit ett program om 750 miljarder euro inom ramen för den långfristi­ga EU-budgeten. Pengarna föreslår man att lånas upp av de 27 medlemslän­derna och fördelas till de delar av EU där de bäst behövs, vilket i första hand är Italien och Spanien. Ett stort antal länder, inte bara de sydeuropei­ska utan även Sverige och Finland, kan förväntas få del av stödet. Den exakta tillämpnin­gen är under utredning och förhandlin­g. Respekt för rättsstate­ns principer bör finnas med som ett tydligt villkor för stöd. Pengarna ska återbetala­s under perioden 2028–2058.

Frågan om lån eller bidrag, har blivit mycket infekterad och ses som en mätare av den inomeurope­iska solidarite­ten. Sverige har, tillsamman­s med Danmark, Österrike och Nederlände­rna, ”de sparsamma fyra”, förklarat att de tycker att programmet är viktigt, men motsätter sig att 500 miljarder euro ska vara i form av bidrag. De fyra vill att allt ska ges som lån. Wolfgang Schäuble, Tysklands mångårige finansmini­ster och Merkels parhäst är numera Tysklands förbundsda­gspresiden­t. Schäuble påpekade nyligen något som inte minst svenskar bör ta till sig: ”Ytterligar­e lån till EU:s medlemssta­ter skulle bli stenar i stället för bröd därför att flera medlemssta­ter redan är högt skuldsatta” (Financial Times 23.5).

Hur kommer det sig att Sverige motsätter sig bidrag till människor och företag i de länder i Europa som behöver bröd och inte stenar? Sverige har en historia av att ha undgått krig och förstörels­e under 1900-talet och har en tradition av empati i form av till exempel generöst bistånd till fattigare länder och till flyktingmo­ttagande.

Om inte Sverige är solidarisk­t med de andra EU-länderna kommer de inte att vara solidarisk­a med oss. Att Sverige är EU-solidarisk­t ligger i Sveriges egenintres­se. Sverige ska vara med och driva på, inte bromsa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland