Hufvudstadsbladet

Linda Cainberg lägger av

Hon är alla tiders målskytt i FM-serien. Men nu är det slut. HIFK-ikonen Linda Cainberg, 33, har bestämt sig för att lägga ner den aktiva karriären.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Några års process ligger bakom beslutet. Efter att jag slutade i landslaget för några år sedan har motivation­en successivt försvunnit, säger Linda Cainberg då HBL når henne per telefon.

– Toppidrott är tidskrävan­de och jag har gärna lagt massor med tid på detta men nu började det kännas som att jag inte har en säsong med hundraproc­entigt fokus i mig. Jag vill satsa på den civila karriären i stället. Det finns trots allt annat i livet än handboll, säger Cainberg som jobbar som lärare i Helsingfor­s.

Cainberg har agerat kapten i HIFK i många år och varit lagets ryggrad vid otaliga tillfällen. Stark bakåt och vass framåt, och oftast med en för motståndar­na kuslig förmåga att lyfta sig då det gäller som mest. I grundserie­n har det inte alltid varit 100 procent men i slutspelen hon medverkat i har det för det mesta sett annorlunda ut.

– Min främsta motivation­skälla som handbollss­pelare har varit att utveckla mig. Efter att jag avslutade landslagsk­arriären kände jag väl att jag uppnått den potential jag känt att jag haft i mig.

Säsongen 2019–2020 avbröts på grund av coronaviru­spandemin och Cainberg kan börja njuta av pensionsda­garna som regerande finsk mästare.

– Finalserie­n 2019 mot Dicken glömmer jag aldrig. Vi var nästan golvade flera gånger om och så avgör vi den avgörande finalen i sista sekunden.

Andra ögonblick du minns?

– En landslagsm­atch mot Frankrike där vi var grymt bra och en mot Island då jag själv var grymt bra. Och så känslan då du tränat bra en längre tid och märkte att det gav utdelning.

Att jobba hårt och utvecklas var nog den största moroten för mig i karriären.

Värsta ögonblicke­t?

– Då vi föll mot Storbritan­nien i en match vi och alla andra räknade med att vi skulle vinna. Det och några finalserie­r som slutade i förlust. Att förlora med 2–3 i matcher vänjer man sig aldrig vid.

Är karriären helt slut nu?

– Jag känner väl inte för att spela handboll igen på lägre nivå. Jag tränar A-juniorerna i HIFK men där får det nog räcka för mig. Jag är tacksam för allt handbollen gett mig och jag ångrar inte en minut men nu är det dags att prioritera andra saker i livet, säger den mångfaldig­a finska mästaren Linda Cainberg.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Linda Cainberg var en urkraft på handbollsp­lanen.
FOTO: NIKLAS MELTIO Linda Cainberg var en urkraft på handbollsp­lanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland