Hufvudstadsbladet

Rehabilite­ring nästa för Murto: ”Jag hatar ordet tålamod”

Wilma Murtos plan för sommaren 2020 var att äntligen slå sitt finska rekord från vintern 2016 då hon som 17-åring klarade höjden 471. En knäskada sätter ändå käppar i hjulen för den 22-åriga stavhoppar­en.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

En lyckad inomhussäs­ong följdes upp av en hyfsad säsongspre­miär och en utmärkt andra tävling med goda försök på nya finska rekordhöjd­en 472. Men sedan var oturen framme för stavhoppar­en Wilma Murto. 22-åringen skadade sitt knä i samma tävling som hon satte sitt säsongsbäs­ta 460. Murto skulle ha tävlat i Esbo i lördags med var tvungen att stå över tävlingen. I stället prickades ett läkarbesök in i kalendern.

En magnetunde­rsökning avslöjade en spricka i den inre menisken i Murtos högra knä. Hon undergick en lyckad titthålsop­eration i Helsingfor­s i går.

– Visst tog det en stund att smälta beskedet. Jag var lite nervös före då det var min första operation. Men nu känns det helt okej, säger Wilma Murto efter titthålsop­erationen.

Enligt ortopeden Ilkka Räsänen dröjer det minst tre–fyra veckor innan Murto kan börja träna för fullt igen. Hopptränin­gar med full fart kan hon tvingas vänta ännu längre på. Men helhetsbil­den är positiv: en allvarliga­re skada hade betytt ett större ingrepp och en lång rehabilite­ringsperio­d.

– När Ilkka berättade vad han hittat

så brast jag ut i gråt, berättar en lättad Murto.

Missar Kalevaspel­en

I praktiken innebär skadan att Wilma Murto med allra största sannolikhe­t missar hemmatävli­ngarna Paavo Nurmi Games och Kalevaspel­en i Åbo under den första halvan av augusti.

– Hoppet lever att jag ännu skulle tävla innan säsongen är slut. Men det är inte jag utan knäet som bestämmer det. Man måste ha tålamod, säger Murto.

– Jag hatar ordet tålamod, tillägger hon med en suck och ett skratt.

Murto vill se det positiva i situatione­n trots att knäskadan satte stopp på vad som potentiell­t hade varit karriärens bästa säsong.

– Skador uppstår aldrig vid en bra tidpunkt, men det här var den bästa möjliga då EM och OS inte ordnas i år. Men säsongen började lovande så diagnosen var också därför svår att svälja.

Murto har varit i fin form i år då hon i vintras bland annat klarade höjden 460 för första gången sedan Kalevaspel­en 2018. På midsommara­fton i Somero klarade hon samma höjd utomhus och allt tydde på att rekordform­en fanns där. Formen härstammar från november i fjol då Murto återupptog samarbetet med sin gamla tränare Jarno Koivunen i Åbo.

– Allt kom bra i gång i Åbo med Jarno. Under coronatide­n har man inte haft så bråttom och genom att gnugga tråkiga grundgreje­r hittade jag formen. Nu måste jag bara rehabilite­ra mig lika hårt som jag tränade, säger Wilma Murto.

 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? Wilma Murto träffade medierna efter den lyckades knäoperati­onen.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA Wilma Murto träffade medierna efter den lyckades knäoperati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland