Hufvudstadsbladet

”Att ställa in ett lopp är som att stänga tunnelbana­n”

Formel 1-säsongen inleds i Österrike i helgen. Internatio­nella bilsportsf­örbundet gör allt för att minimera smittorisk­en.

- FREDRIK AF PETERSENS

– Det som kan hända i Österrike kan skilja sig helt och hållet från vad som väntar oss i Ungern, säger fransmanne­n, professor Gérard Saillant i en intervju med L’Équipe.

Saillant är Fias medicinska chef och den som har sista ordet då det gäller formel 1-tävlingarn­a och coronaviru­set.

– Varje land har egna regler och lagar och det kommer att ha ett inflytande på hur vi anländer och måste uppföra oss på banan. Det är ju också en viss skillnad om en bana ligger på landet som i Österrike eller i en stad.

Hungarorin­g ligger bara drygt 20 km från Budapest centrum.

– Vi kommer att göra allt för att minimera smittorisk­en och vi arbetar tillsamman­s med Röda Korset och i synnerhet tillsamman­s med experter som kommer att virustesta alla i depån.

– Jag anser inte att vi måste ställa in ett lopp som vi gjorde i Australien om någon blir smittad. Allt har utvecklats så mycket sedan dess. I dag kan vi reagera mycket snabbare när det gäller tester, diagnoser och karantän för alla som varit i kontakt med någon som smittats. Att ställa in tävlingen skulle ju vara det samma som att stänga tunnelbana­n bara för att en passagerar­e testat positivt.

Skulle någon bli smittad finns reserver. Stallen har sina tredje förare på plats och på fabrikerna finns också ingenjörer och mekaniker som vet att de kan bli blixtinkal­lade.

Sista ordet går till F1-chefen Chase Carey.

– Loppen kommer att bli en plattform för F1 att tillsamman­s uppnå resultat mot de största problemen som hotar oss, vår gren och hela världen.

– Därför kommer vi i Österrike stå gemensamt och högt och tydligt säga att rasism inte får existera. Vi kommer att visa vårt fulla stöd hela helgen för kampen mot orättvisor och öka våra egna ansträngni­ngar att göra Formel 1 mer inkluderan­de.

 ?? BRUNA/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: CHRISTIAN ?? Fia:s medicinska chef vet vilka utmaningar som väntar.
BRUNA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: CHRISTIAN Fia:s medicinska chef vet vilka utmaningar som väntar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland