Hufvudstadsbladet

Omstart med nya regler

”Än så länge är åtta lopp inplanerad­e och det räcker för att man skall kunna kröna en världsmäst­are.”

- FREDRIK AF PETERSENS

Under helgen startar formel 1-säsongen, tre och en halv månad försenad och med väldigt många frågetecke­n svävande kring sig.

Än så länge är åtta lopp inplanerad­e och det räcker för att man skall kunna kröna en världsmäst­are. Om det blir fler beror helt och hållet på hur coronaviru­set sprider sig i världen. Flera lopp har blivit inställda, men arrangörer­na i Brasilien och Mexiko säger att tävlingarn­a kommer att genomföras och dessutom inför publik. Brasiliens president Jair Bolsonaro har intagit en ganska nonchalant inställnin­g till pandemin och arrangörer­nas uttalande ligger i linje med det. Men någon publik lär det inte bli.

Bara tio utvalda journalist­er plus några fotografer får vara på plats. De har valts ut av Fia och Liberty Media men med stränga restriktio­ner. De bor alla på samma hotell och körs med buss till och från banan. De får inte lämna pressrumme­t på hela dagen och på kvällen får de inte heller gå ut. Alla tv-kommentato­rer sitter hemma i respektive land, och i depån där det annars brukar trängas många reportrar och kameramän kommer det bara att finnas en eller två. FOM kommer att sköta tv-bevakninge­n med cirka 60 medarbetar­e.

Också F2, F3 och Porsche Supercup körs denna helg. Och trots att ingen publik tillåts betyder det ändå att cirka 2 000 personer befinner sig på banan i Spielberg i Österrike under helgen.

En dylik folkmassa i dessa tider kräver tuffa regler. Här är en genomgång på vad som gäller:

Stallen består av maximalt 80 personer. Alla måste ha mask och hålla säkerhetsa­vstånden. Det blir svårt i garagen. Där kommer man att arbeta i små grupper. Alla har testats, senast fyra dagar innan de anlände till Red Bull Ring och där kommer tester att genomföras regelbunde­t, minst var femte dag.

Någon kontakt med medlemmar av andra stall tillåts inte. Detta för att minimera smittorisk­en. Dessutom kommer alla att ha en coronaapp, som reagerar om någon trots allt blir smittad. Skulle någon i en grupp bli smittad kommer hela gruppen att isoleras. Alla stall bor på olika hotell och ingen får lämna boendet på kvällen.

Samma regler gäller nästa vecka inför det andra loppet. Stallen reser sedan separat till Ungern där samma regler tillämpas.

Helt tomma läktare. Det cirkulerar dock ett rykte som säger att några nederlända­re och andra entusiaste­r är på väg till Spielberg. De kan antagligen gå genom skogen, som omringar banan, och sätta sig på en kulle ovanför banan. Kanske tillsamman­s med de kor som normalt betar där.

Inga gäster eller sponsorer. I Ungern blir det också folktomt och i England har polisen redan nu gått ut med varningar för att uppmana folket att inte ens försöka komma i närheten av Silverston­e.

Glöm alla stora ”palats” som under flera år varit stallens högkvarter för både personal, inbjudna gäster och pressen. De har ersatts av tält med minimal personal.

Inget fritt val längre med däcken utan Pirelli kommer att ge alla förare samma däck.

Söndagen inleddes alltid med en förarparad. Alla stod på flaket på en lastbil och kördes runt banan samtidigt som de blev intervjuad­e. Det blir inte av i år.

På söndag körs årets första GP men ingenting är sig likt.

 ?? AFP
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA– ?? Sju månader efter den senaste tävlingen är det dags för formel 1-förarna att återigen rulla ut på banan, det sker i Spielberg, Österrike. Bilden är tagen under tidskörnin­gen på samma bana i juni 2018.
AFP FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA– Sju månader efter den senaste tävlingen är det dags för formel 1-förarna att återigen rulla ut på banan, det sker i Spielberg, Österrike. Bilden är tagen under tidskörnin­gen på samma bana i juni 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland