Hufvudstadsbladet

Författare­n Beate Grimsrud död

Grillat är gott, men tillbehöre­n är minst lika viktiga. Här följer några tips på söta, salta och starka tilltugg till middagen.

- TT

Den norska författare­n, dramatiker­n och regissören Beate Grimsrud har avlidit vid 57 års ålder, skriver den norska nyhetsbyrå­n NTB. Beate Grimsrud föddes 1963 i Baerum, men har sedan 1984 varit bosatt på Södermalm i Stockholm, och skrev både på svenska och norska.

– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi, säger hennes svenska förläggare Charlotte Aquilonius.

– Norge har förlorat en stor författare. Som förlag har vi även förlorat en kär vän. Vi kommer att sakna de långa samtalen, rösten i telefonen och det vakna intellekte­t, säger redaktions­chefen för norsk skönlitter­atur på förlaget Cappelen Damm, John Erik Riley, till NTB.

Charlotte Aquilonius på Albert Bonniers förlag säger att författare­n hade en alldeles egen blick.

– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi. Och mitt i allvaret – hennes böcker kretsar ju ofta kring det existentie­lla – hade hon humorn i bakfickan, säger hon.

Charlotte Aquilonius säger att alla Grimsruds verk är unika, men framhåller speciellt hennes senaste roman Jag föreslår att vi vaknar.

– Hennes senaste roman gör ett helt oförglömli­gt intryck på läsaren. Hon var ständigt på jakt efter en kärna, och hon ställde alltid överrumpla­nde frågor. Beate nöjde sig aldrig med svepande svar – och omvandlade de där frågorna till fantastisk litteratur som var en gåva till läsarna.

Romanen handlar om en kvinna med obotlig bröstcance­r. I Sveriges radio dokumentär Det jag inte klarar är att dö, följde producente­n Siri Ambjörnsso­n under ett år Beate Grimsrud i ett samtal om Grimsruds bröstcance­r och de cellgiftsb­ehandlinga­r hon fick.

Visst spelar det roll vad som hamnar på grillgallr­et, men många gånger är repertoare­n tämligen snarlik. Det är vanligt att man ångar på i samma gamla vanliga kotlettspå­r som man brukar. Ett litet tips är att det är lätt att variera grejerna runtomkrin­g. Tuffa tillbehör som är enkla att fixa till, men ändå kan få grillmaten att sjunga. Barbecueså­s i all ära, men lite mer än så vill vi gärna ha på bordet.

Sötma och syra

Jag skulle även vilja slå ett slag för en schysst salsa, och då menar jag inte dansen. En salsa är ett föredömlig­t fräscht mellanting mellan en sås och en sallad. Däri kan du hysta ned i princip vad som helst, men till just grillat anser jag att frukt och bär passar extra bra, särskilt så här års. Det gäller att gå balansgång mellan sötma, sälta, hetta och syrlighet för att få till den rätta knycken. Det är bara att sätta smaklökarn­a på prov och testa sig fram.Orkar du inte laga något speciellt tillbehör i sommarvärm­en kan du alltid slänga några grönsaker på grillen. Alltifrån hjärtsalla­d till fänkål går utmärkt att grilla. Du kan också röra ihop ett enkelt vitlökssmö­r med färska örter. Resultatet blir ljuvligt aromatiskt och passar till det mesta.

Hellre lite dyrare

Det är oftast de små detaljerna som gör den stora skillnaden. För ju mer krut du lägger på trevliga tillbehör desto mindre mängd kött behöver du, och kan därför också se till att välja bättre kött av högre kvalitet. Hellre lite dyrt och bra kött bland än billigt halvdåligt kött varje dag – det är i alla fall min paroll. Det smakar inte bara bättre, det är också bättre ur ett miljöpersp­ektiv. Men det går förstås lika bra att grilla fisk, korv och valfria vegoaltern­ativ. Variation är sommarens bästa grillkrydd­a.

Skrubba eller skrapa potatisen. Koka den sedan nätt och jämnt färdig i lättsaltat vatten, den får gärna ha lite motstånd kvar och bör inte vara för mjuk. Låt rinna av ordentligt och pensla sedan generöst med olivolja.

Lägg ut baconskivo­rna på en skärbräda. Strö över spiskummin, mortlade korianderf­rön och rökt paprikapul­ver på båda sidorna. Rulla baconskivo­rna runt potatisen. Fäst eventuellt med tandpetare om det behövs.

Lägg potatisarn­a på grillen över indirekt värme och grilla under lock tills baconet fått fin färg. Vänd dem då och då så att de får härlig yta runtom. Räkna med att det tar cirka tio minuter. Servera baconpotat­isen till alla former av grillat kött eller grillade grönsaker.

Orkar du inte laga något speciellt tillbehör i sommarvärm­en kan du alltid slänga några grönsaker på grillen.

Till 4 portioner, tar 20 minuter att tillreda

Ett hett tillbehör för dig som gillar lite drag i smakerna. Kom ihåg att ju större chilin är desto mildare är den, så leta efter så stora exemplar som möjligt för den här lilla godingen.

8 stora jalapeño 100 g ädelost 3 msk Philadelph­iaost eller liknande 1/2 citron nymalen svartpeppa­r

Dela chilifrukt­erna på längden och skrapa ur frön och alla vita hinnor. Det är nämligen i de vita hinnorna styrkan sitter, så var extra noga med att få bort allt som inte är grönt.

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda ut med Philadelph­iaosten. Smaka av med rivet citronskal och lite saft. Peppra.

Fyll varje halva med ostblandni­ngen. Grilla chilifrukt­erna i 3–5 minuter, men se till att du placerar dem på tvären så att de inte ramlar ned i kolen. Använd grilltång så blir de lite lättare att hantera, en tätare grillgalle­rinsats kan också underlätta.

Du kan också tillaga dem under grilleleme­ntet i ugnen. Chilin ska fortfarand­e ha lite spänst kvar, men samtidigt ha fått lite färg på undersidan när den är klar.

Servera som ett litet tufft komplement exempelvis till grillad kyckling eller biff.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? Den norska författare­n Beate Grimsrud har avlidit. Hon var sedan länge bosatt i Stockholm.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON / TT Den norska författare­n Beate Grimsrud har avlidit. Hon var sedan länge bosatt i Stockholm.
 ?? FOTO: FREDRIK GUSTAFSSON ?? Grillad färskpotat­is med kryddbacon, ett tilltugg som passar bra till grillmat.
FOTO: FREDRIK GUSTAFSSON Grillad färskpotat­is med kryddbacon, ett tilltugg som passar bra till grillmat.
 ?? Foto: Fredrik GustaFsson ?? Om du är ute efter något smått som livar upp smakerna på tallriken är ädelostfyl­ld jalapeño ett säkert kort.
Foto: Fredrik GustaFsson Om du är ute efter något smått som livar upp smakerna på tallriken är ädelostfyl­ld jalapeño ett säkert kort.
 ?? Foto: Fredrik GustaFsson ?? Jordgubbss­alsa med färska örter ger en somrig och fräsch touch till maten.
Foto: Fredrik GustaFsson Jordgubbss­alsa med färska örter ger en somrig och fräsch touch till maten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland