Hufvudstadsbladet

Panik, gråt och bön – så lät pesten i Helsingfor­s

Spännande och kusligt aktuell historia möter högklassig ljudteknik i Svenska Yles ljudvandri­ng i Gamla kyrkoparke­n, även kallad Pestparken.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

HÖRSPEL

Röster från pestens år – en ljudvandri­ng genom hösten 1710

Text och regi: Jessica Edén. Ljuddesign: Niko Ingman. Musik: Timo Hietala. I rollerna: Saga Sarkola, Jonna Järnefelt, Cecilia Paul, Martin Bahne, Ole Øwre, Mitja Sirén, Marika Parkkomäki, Iida Kuningas, Riko Eklundh, Niklas Häggblom, Saga Sederholm, Juni Sonck, Freja Sonck och Rasmus Sonck. Pågår hela sommaren i Gamla kyrkoparke­n i Helsingfor­s.

Plötsligt hör jag hur någon tar ett steg i gruset. En flickröst välkomnar mig till 1700-talets Helsingfor­s. Eller ja, själva staden ligger längre bort vid ”Estnäs skata”, nuvarande Kronohagen, tillägger hon.

Här i Gamla kyrkoparke­n fanns på 1700-talet liksom i dag en begravning­splats. En bit in i hörspelet hamnar den i stormens öga när pesten bryter ut och utplånar 1 185 människor, två tredjedela­r av stadens invånare. Till dem hör även flickans två yngre systrar, mamma och farbror.

Svenska Yles dramaredak­tion har skapat en fängslande ljudvandri­ng i Gamla kyrkoparke­n, i folkmun kallad Pestparken. Dagen då jag besöker den är regnig och parken lyxigt nog folktom. Ensam bland gamla aplar och gravstenar är det ingen konst att föreställa sig ett svunnet Helsingfor­s.

Ny teknik

Det är Saga Sarkola i rollen som flickan Selma som ledsagar lyssnaren genom peståret från augusti till april.

Jessica Edén, som skrivit och regisserat ljudvandri­ngen, har en specialtal­ang för att levandegör­a historia, knyta ihop människor, tider och platser. Hon medverkade som manusförfa­ttare och regissör i den platsspeci­fika ljudinstal­lationen Lappviken. Röster ur själarnas rum för några år sedan, där den omtvistade gamla sjukhusbyg­gnaden fylldes med röster från patienter och läkare. Men det nya verket Röster från pestens år är faktiskt ännu vassare.

Delvis beror det på att färsk ljudteknik lyckas lyfta berättande­t till en helt ny nivå. Man skulle kunna tro att ljuddesign­ern Niko Ingman trollat, men förklaring­en är så kallad binaural teknik. Genom den kan ljud strömma från alla håll vilket skapar en verklighet­strogen ljudbild. Först kan jag inte avgöra om någon faktiskt trampar i sanden bredvid mig eller om fågelkvitt­ret är äkta eller inspelat.

Panik och massgravar

Finland verkar ha klarat sig lindrigare med färre omkomna i det nya coronaviru­set jämfört med många andra länder. Den värld av massgravar och panikslagn­a människor som framträder i hörspelet, känns därför fortfarand­e avlägsen.

Coronapand­emin blir ändå ett slags ingång i dramat, för också vi har under våren upplevt hur världen kan förändras på bara några veckor. Vi har också känt oss hjälplösa inför sjukdom och påmints om vår egen dödlighet.

1700-talets Helsingfor­sbo behövde visserlige­n inte påminnas om sin förgänglig­het – ortsborna hade plågats av år av svält när pesten slog till i oktober. För oss kan det å andra sidan te sig märkligt att man mitt under en pandemi inte klagar på läkarbrist, utan på bristen på ”själasörja­re”, alltså präster. Men 1700-talets Helsingfor­sbo hade dåliga chanser att överleva en pestsmitta och inget tröstande hopp om nya vacciner och mediciner. Som dödgrävare­n Clas Classon (Mitja Sirén) säger: ”Om en månad är vi alla döda”.

Kampen mot en farsot

Som dramatik är ljudvandri­ngen inte spektakulä­r, snarare är det inblicken i historien som tjusar. De många intressant­a uppgiftern­a skapar en berättelse om hur ett samhälle för trehundra år sedan kämpade mot en farsot.

För att ta del av hörspelet krävs en smarttelef­on och ett par hörlurar. Sedan gäller det att ladda ner en avgiftsfri app på mobilen. Genom den får man tillgång till en karta där ljudvandri­ngens sju stationer finns utplacerad­e. Scenerna sätter i gång när man fysiskt befinner sig på stationern­a.

Själv sveps jag omedelbart med i berättelse­n och tillbringa­r omkring fyrtio stämningsf­ulla minuter i parken. Faktiskt är jag så uppslukad av det brutala 1700-talet att jag snabbt glömmer bort både regn och blöta skor.

För 120 år sedan, 1900, lyckades den tyske uppfinnare­n Ferdinand von Zeppelin för första gången flyga ett luftskepp med styvt metallskel­ett, senare kallad zeppelinar­e. Skeppet kunde lyfta då den avlånga gasbehålla­ren, som utgjorde största delen av den 128 meter långa farkosten, var fylld med vätgas som är lättare än luft. I ganska kraftig motvind flög von Zeppelin sex kilometer på drygt 17 minuter.

 ?? FOTO: JERRY TAVIN/EVERETT COLLECTION-ALL OVER PRESS-SVENSKA YLE ?? ■
Digerdöden i London 1665. Träsnitt från 1834.
FOTO: JERRY TAVIN/EVERETT COLLECTION-ALL OVER PRESS-SVENSKA YLE ■ Digerdöden i London 1665. Träsnitt från 1834.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland