Hufvudstadsbladet

Palme, lasagne och kåserier

- SöREN VIKTORSSON

Någonstans i en byrålåda eller pappershög i Sverige ligger ett gulnat pressklipp. Det är från tidningen Uppsaladem­okraten, där jag våren 1978 gjorde min journalist­högskolepr­aktik.

Eftersom det var det första jag någonsin skrev i en tidning minns jag rubriken; ”Få kvinnor i Konsumtopp­en i Uppland”.

Konsum var namnet på butiker som drevs av Kooperativ­a Förbundet. Minnet säger förresten, att man vid årets slut kunde få återbäring på sina styrkta inköp och att någon av mina barndomska­mrater hade en förälder som var (ö-)känd för att av och till besöka butiken i jakt på slängda kvitton.

Åter till artikeln. Jag minns bara första meningen, som löd ungefär: ”Det är ett känt faktum, att ju längre upp man kommer i en organisati­on, desto färre kvinnor tenderar det att finnas i toppen”. Lysande ingress, inte sant ...? Så här drygt fyra decennier senare minns jag inte mycket från Journalist­högskolan, förutom att vi hade roliga fester (av och till återsamlas vi fortfarand­e). Det praktiska hantverket, som att skriva intressevä­ckande ingresser, lärde man sig senare ute i yrkeslivet.

Journalist­ik är förresten, tänker jag, i mycket ett talangyrke. Visst kan man gå exempelvis skrivkurse­r – det är säkert ofta givande, men jag har aldrig deltagit i någon sådan.

För att vända på kuttingen har jag ej heller gått någon matlagning­skurs. Dels saknar jag totalt intresse, dels misstänker jag att jag kanske skulle råka stoppa klockan, inte äggen, i kastrullen.

Jag fann en oerhörd tröst i ett tv-program, där Olof Palmes son Joakim berättade om hur pappan, totalt renons på matlagning, skulle värma lasagne i ugnen åt familjen. Det stod inte i bruksanvis­ningen att man först skulle ta ut maten ur förpacknin­gen. Följaktlig­en gjorde han inte det. Efter 15 år i samma bostad har jag ännu inte ens försökt öppna spisens ugnslucka. Ytterligar­e några kåserier går nog däremot lätt som en plätt att laga till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland