Hufvudstadsbladet

Somriga rätter och fyra vintips

Kanske ni redan har börjat tröttna på fiskbord och nypotatis? Åtminstone hos oss är de flesta sillburkar urskrapade och kaviartube­n platt som en pannkaka. Lyckligtvi­s finns det många somriga rätter kvar att njuta av.

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■ Grillbiffe­n och det generösa rödvinet är ett återkomman­de element hos många på menyn i juli, men det finns flera andra läckerhete­r som ofta dukas fram och som kanske inte är lika lätta att hitta en passande dryck till. Här nedan tipsar jag om några av mina favoriter.

Caesarsall­ad: Att hitta en bra vinkombina­tion till en klassisk caesarsall­ad är inte så lätt som man tror. Krämig och salt ansjovis, senap, citron, parmesanos­t och bacon knyter ihop den här populära salladen till en helhet med attityd, och till det skulle jag föreslå ett rosévin med frisk smak och bra syra. Bonpas Côtesdu-Rhône Rosé, 2019 är en fransk rosé från Rhône-dalen, gjord på Grenache noir, Carignan och Syrah, tre av de 22 olika godkända druvsorter­na som får odlas i området. Egendomen Bonpas är ursprungli­gen ett kloster som grundades 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon, som ligger i hjärtat av Rhône. Vinet är klassiskt i stilen, med somriga men torra smaker av röda vinbär, smultron och syrliga körsbär, och klingar slutligen ut i en trevlig örtighet.

483257 Bonpas Côtes-du-Rhône Rosé 2019. Frankrike Pris: 11,98

Grillade grönsaker: Vanligtvis väljer jag oftast ett vitt vin till grönsaksrä­tter, men just till grillade grönsaker tycker jag att även ett rödvin kan sitta fint. Zucchini, aubergine, paprika och svamp, som i och för sig inte är en grönsak men som exempelvis kan lyfta och ge matighet till ett spett, hör till favoritern­a. Genom att variera kryddninge­n kan man bygga lämpliga smakbryggo­r till vinet man väljer, men kör man med bara salt, peppar och lite olivolja kan till exempel en lätt rökig Zinfandel komplement­era grillytan på ett trevligt sätt. Ironstone Old Vine Zinfandel kommer från Lodi, där nästan hälften av Kalifornie­ns Zinfandel odlas. Vinrankorn­a är som namnet låter antyda gamla. I medeltal hela 45 år gamla, och resultatet blir här kryddiga och lätt rostade smaker av mörka plommon, mjuk vanilj och svartpeppa­r. Kan gärna serveras en aning sval.

479797 Ironstone Old Vine Zinfandel. USA Pris: 12.98

Grillad lax: Till kokt lax, som är mild och fin i smaken, väljer jag definitivt vitt vin, men då man grillar den kan man med fördel välja ett avkylt rött vin i stället för att matcha den smakrikare helheten. En lätt Merlot eller en Pinot Noir kan vara värt att prova till. Leyda Las Brisas Pinot Noir, represente­rar Chiles ”cool climate” -viner, där närheten till Stilla havet och dess kyliga havsvindar och dimma bidrar till ett svalt mikroklima­t som lämpar sig särskilt bra för just Pinot Noir-druvan. Vinet visar en medelfylli­g och elegant ”nya världen”-karaktär med en fin, mörk bärighet som påminner om körsbär och björnbär, och typiskt kryddiga och lätt blommiga aromer. Den höga fruktsyran gör att det passar särskilt bra till grillad eller stekt lax.

475537 Leyda Las Brisas Pinot Noir. Chile Pris: 15.99

Rabarberpa­j: På grund av sin oxalsyra serveras rabarber traditione­llt med vaniljsås eller glass, vilket utmanar smaklökarn­a med kombinatio­nen av hög syra, sötma och fet gräddighet. Ett säkert kort är då ett sött och friskt bubbel, till exempel Borgo Maragliano La Caliera Moscato d´Asti. Det är ett spritsigt, honungssöt­t och piggt dessertvin från norditalie­nska Piemonte. Trots sötman känns det fräscht tack vare bubblorna och den saftiga fruktighet­en, där bland annat päron och krusbär framträder. Ett plus i marginalen också för den låga alkoholhal­ten på endast 5 %. Servera väl avkylt till allt från olika slags bakverk till fruktsalla­der och puddingar – detta är ett verkligt mångsidigt efterrätts­vin.

550614 Borgo Maragliano La Caliera Moscato d´Asti. Italien Pris: 8.89

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland