Hufvudstadsbladet

Riksdagsde­batt inget ärende för tingsrätte­n

-

RIKSDAGEN Gitta Dahlberg Heikel ber oss (HBL Debatt 30.6) memorera namnet på den riksdagsle­damot som aktualiser­at frågan om de folkvaldas åtalsimmun­itet. Hellre bör man väl glömma namnet, så djupt motbjudand­e var ”skämtet” om invandrarn­a som invasiva främmande arter. I tyska riksdagen kallades judarna för parasiter och ohyra, och vi vet vad det ledde till.

Men till frågan om vem som missat vad. Finlands riksdag kan vid behov vidta nog så effektiva disciplinä­ra åtgärder mot sina ledamöter. Det var talmannens blunder att så inte skedde, ett olycksfall i arbetet, vilket gav riksåklaga­ren anledning att ingripa. Om sådant upprepas, tär det på riksdagens ställning.

Parlamente­t är det forum där åsikter och känslor som ligger i tiden fritt måste få komma till tals. Det gäller då för riksdagen att själv och utan utomståend­e domarhjälp se till att detta sker inom ramen för lag och god sed. Reglerna bör självklart vara lika för röster från både små och stora partier, där instämmer jag helt med Dahlberg Heikel.

Men det som sägs i plenum, hur idiotiskt det än må vara, är helt enkelt inte ett ärende för tingsrätte­n. I den aktuella debatten har det hörts mycket hyckleri från både höger och vänster, men resultatet – att åtalsimmun­iteten inte bröts – var rätt. En suverän folkrepres­entation måste förstå att slå vakt om sin integritet. ILKKA-CHRISTIAN BJöRKLUND Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland