Hufvudstadsbladet

Skapa alternativ till röstningar­na

-

RIKSDAGEN Då riksdagen röstar om en riksdagsle­damots – Juha Mäenpää – åtalsimmun­itet är det inte vilken procedur som helst. Det är ett ärende av högsta rang, det är ett slags metaställn­ingstagand­e och det berör själva riksdagsar­betets kärna.

Ändå är nästan en av åtta riksdagsle­damöter (12 procent) frånvarand­e. Eftersom 24 inte var på plats i denna viktiga stund innebär det att de 54 som röstade mot åtal mot Mäenpää är ungefär 45 procent av rösterna för ett åtal (det vill säga 121) eller knappa 31 procent av alla ställnings­tagande röster i frågan.

Låt säga att de riksdagsle­damöter som var frånvarand­e också hade röstat för att upphäva Mäenpääs åtalsimmun­itet, då hade 54 röster mot bara varit dryga 37 procent av rösterna för eller 27 procent av alla riksdagsle­damöter.

Och det är en viss skillnad, eftersom det handlar om ett ytterst viktigt ställnings­tagande, en både symbolisk och konkret insats.

I ett sådant här röstningsä­rende handlar det inte bara om själva slutresult­atet, utan också om vad antalet röster för, antalet röster mot och antalet oanvända röster ger för signaler. Vilken vikt varje riksdagsle­damot lägger eller ser ut att lägga vid frågor som handlar om demokrati och medmänskli­ghet.

Ser man på riksdagens uppförande enligt parti/grupp var Ano Turtiainen närvarande liksom Kristdemok­raternas och Rörelse Nus ledamöter. Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna hade en frånvaropr­ocent på 2,5 respektive 2,6 procent, Centern och Svenska folkpartie­t bägge 10, Vänsterför­bundet 12,5 och De gröna 15. Samlingspa­rtiets frånvaropr­ocent var 35. Med andra ord var drygt varannan av alla frånvarand­e riksdagsle­damöter en samlingspa­rtist.

Så här borde det inte se ut, det här borde inte kunna hända. Om riksdagsle­damöter omöjligt kan närvara vid röstningst­illfällen borde det vara möjligt att få göra sin röst hörd på elektronis­k väg eller på förhand. Hur svårt kan det vara?

Det är dags att genomföra alternativ för röstningsp­rocedurer inom riksdagen, inte bara beträffand­e medborgarn­as möjlighete­r i till exempel riksdagsva­l.

Riksdagen kan själv göra en hel del för att återställa förtroende­t för dess intresse att verka och dess arbete. GUNNAR HöGNäS Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland