Hufvudstadsbladet

HIFK rådde inte på fjolårsmäs­tarna

HIFK hade knappt ägt boll innan KuPS briljerat, imponerat, gjort tre mål och under loppet av fjorton korta minuter säkrat tre poäng för de regerande mästarna.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

De knappt 2 000 på plats på Idrottsgat­an fick en klassisk lektion i hur det ser ut då ett lag kommer perfekt in i matchen och motståndar­en av någon anledning mentalt verkar ha stannat kvar i omklädning­srummet.

– Det är mitt ansvar att se till att vi är där mentalt sett då matchen börjar. Sådant brukar man känna före match och mot den bakgrunden var det en stor besvikelse att vi var så bleka inlednings­vis. Vanligtvis brukar de här spelarna vara supertagga­de men nu saknades något, säger HIFK-tränaren Tor Thodesen.

Återvändan­de Urho Nissilä visade omgående vilken tillgång han blir med två vackra framspel som gav 0–1 och 0–2.

Nissiläs första passning till Lucas Rangels 0–1 var en pärla. 0–2 satte Ilmari Niskanen efter en elegant lättning där Matias Hänninen stod ungefär så fel som man kan göra och då Sakari Mattila skänkte bollen till 0–3 och Adjei Boateng pangade in 0–3 i nättaket stod det klart att det skulle bli en väldigt tung premiär för Kamraterna. Tre högkvalita­tiva avslut.

– Vi kan inte släppa in sådana mål på den här nivån. Det går helt enkelt inte, säger Thodesen.

– Vi gör fenomenala inledande tjugo minuter. Vi spelar som vi kommit överens om, säger KuPS-tränaren Arne Erlandsen.

Före match vandrade tilltänkta stjärnspel­aren Mostagh Yaghoubi utanför stadion iklädd jeans och obligatori­ska sneakers. Yahgoubi spelade mot EIF för ett par veckor sedan men fick sedan känningar i baklåret och är en bit från matchform.

– Mot EIF visade han precis hur viktig han kan vara för oss. Men han behöver en längre period av högkvalita­tiv träning. Klart jag vill ha honom på planen, han har attribut i sitt spel som vi verkligen behöver, säger Thodesen.

En som är väldigt långt från matchform är Sakari Mattila som knappt spelat en tävlingsma­tch på två år. Det märktes. Han inledde matchen som mittback men i paus flyttade HIFK-tränaren Tor Thodesen upp honom på mittfältet.

– Det var inte den premiär han eller jag hoppats på. Han införskaff­ades som mittback men vi får väl ta ett snack och fundera kring det. Han var inte bra men det vet han nog själv också.

Mattila ska inte skuldbeläg­gas för förlusten. Så virrigt som normalt rätt hemmastark­a HIFK uppträdde i första halvlek hade ingenting räddat Kamraterna.

Hög kravnivå hos gästerna

Meriterade KUPS-TRÄNAREN Erlandsens teser har sjunkit in snabbt och ett fartfyllt, fysiskt och mångsidigt KuPS, utan Tommi Jyry som slet av sin akillessen­a förra veckan, känns på basis av premiären som en stekhet medaljkand­idat. Kravnivån är hög i KuPS. Erlandsen stod och skrek som en elak aspirant också i andra halvlek då han inte var nöjd med vad han såg. Detta trots att hans lag ledde med 3–0.

HIFK kan trösta sig med att det bara finns en väg uppåt. Sämre än så här kan det inte bli. Andra halvlek var visserlige­n lite bättre men då var matchen redan stendöd.

– Klart vi försöker komma tillbaka men med 0–3 på resultatta­vlan är det tufft. Inte minst mentalt, säger Thodesen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Ilmari Niskanen och Lucas Rangel hörde till matchens giganter mot HIFK.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Ilmari Niskanen och Lucas Rangel hörde till matchens giganter mot HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland