Hufvudstadsbladet

Hongkongs demokratis­ka röster tystas

Kinas ledning möter skarp internatio­nell kritik för den nationella säkerhetsl­agen i Hongkong.

-

■ Över 300 demonstran­ter greps när de protestera­de mot den omstridda nationella säkerhetsl­agen som Kina infört i Hongkong.

Tusentals personer har demonstrer­at mot vad som beskrivs som slutet för Hongkongs självständ­ighet. Demonstran­terna möttes av tårgas och vattenkano­ner.

Säkerheten var under onsdagsmor­gonen hög runt Hongkongs regeringsk­varter. Vid en flaggcerem­oni för att fira det brittiska överlämnan­det av Hongkong till Kina den 1 juli 1997 hyllade stadens Pekingvänl­iga ledare Carrie Lam lagen som det viktigaste utveckling­ssteg som regionen har tagit sedan dess.

– Det här är ett historiskt steg mot att skydda Hongkongs nationella säkerhet och territorie­lla oberoende på ett perfekt sätt och via ett säkert system, sade hon, enligt Reuters.

Upp till livstids fängelse

Den nya säkerhetsl­agen, som trädde i kraft klockan 23 på tisdagen lokal tid, innebär bland annat att aktivister som sprider informatio­n till stöd för självständ­ighet kan gripas och åtalas, enligt Hongkongpo­lisen. Bara timmar senare, vid lunchtid lokal tid, meddelade polisen att man genomfört sitt första gripande med hänvisning till den nya lagen.

Trots hot om hårda straff för den som bryter mot lagen har demonstran­ter fortsatt strömma ut på gatan. Polisen har satt in tårgas och vattenkano­ner för att skingra dem.

– Jag är rädd för att kastas i fängelse, men jag är tvungen att stå upp i dag, för rättvisans skull, säger en 35-årig demonstran­t till Reuters.

Sammanlagt över 300 personer har gripits anklagade för bland annat olovlig sammankoms­t, förargelse­väckande beteende och brott mot den nya säkerhetsl­agen, skriver Hongkongpo­lisen på Twitter. Av de 300 frihetsber­övade uppges nio ha gripits för att ha brutit mot säkerhetsl­agen.

Hårdare lagtext än väntat

När Peking nu avslöjat innehållet är kritiker både i och utanför Hongkong överens om att säkerhetsl­agen inskränker Hongkongbo­rnas rättighete­r och att den kraftigt hotar stadens självstyre, demokrati och status som finansiell­t centrum.

Lagtexten är till och med hårdare än vad många befarat, enligt Donald Clarke, expert på kinesisk rätt vid George Washington-universite­tet i Washington DC.

– Om du någonsin har sagt något som skulle kunna reta upp Kinas eller Hongkongs myndighete­r, håll dig borta från Hongkong, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

Straffen i den nya säkerhetsl­agen kan vara upp till livstids fängelse, enligt Reuters, och lagen övertrumfa­r befintlig lagstiftni­ng i den särskilda administra­tiva regionen. Dessutom tar Peking över den juridiska kontrollen av ”komplexa” fall som hotar rikets säkerhet.

Tillbakavi­sar kritiken

Från omvärlden fortsätter fördömande­n att trilla in.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson sade i ett tal till brittiska parlamente­t att säkerhetsl­agen är ett tydligt och allvarligt brott mot det kinesisk-brittiska överlämnin­gsavtalet från 1984, som reglerar landets överlämnan­de av sin tidigare kronkoloni till Kina 1997.

– Lagen är i strid med Hongkongs höga grad av självständ­ighet och står i direkt konflikt med Hongkongs grundlag. Lagen hotar dessutom de fri- och rättighete­r som skyddas av överlämnin­gsavtalet, säger Boris Johnson.

– Vi har gjort klart att om Kina fortsätter på den inslagna vägen kommer vi att öppna en ny väg för alla med British National Overseasst­atus att komma till Storbritan­nien, vilket ger dem viss möjlighet att stanna, bo och arbeta i Storbritan­nien, och därefter ansöka om medborgars­kap. Och det är just vad vi ska göra nu, fortsätter Johnson.

EU ser det som ”nödvändigt att existerand­e rättighete­r och friheter för Hongkongs invånare skyddas fullt ut, inklusive yttrande-, pressoch tryckfrihe­t, liksom föreningso­ch mötesfrihe­t”, skriver EU:s utrikesche­f Josep Borrell i ett formellt uttalande å EU:s vägnar om införandet av de nya säkerhetsl­agarna.

”EU oroas över att lagarna riskerar att allvarligt underminer­a Hongkongs utvecklade självstyre och ha en skadlig effekt på domstolarn­as och rättsväsen­dets oberoende”.

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen öppnar för ytterligar­e svar från EU:s sida.

– Vi håller kontakt med våra internatio­nella partner i den här frågan och kommer noggrant fundera på hur vi ska svara, sade hon i tisdags.

Kina tillbakavi­sar den internatio­nella kritiken med att hävda att Hongkong är Kinas ensak.

– Vad har ni med det här att göra? Det här angår inte er, säger Zhang Xiaoming vid Kinas parlaments Hongkong-utskott, enligt AFP.

– Vi har all rätt att införa strafflags­tiftning, straffrätt­sliga förfarande­n och nationell säkerhetsl­agstiftnin­g, samt andra lagar i Hongkong.

 ?? Foto: DALE DE LA rEy/LEHtIKUVA-AFP ??
Foto: DALE DE LA rEy/LEHtIKUVA-AFP
 ?? FOTO: DALE DE LA REY/LEHTIKUVA-AFP ?? Över 300 demonstran­ter greps när de protestera­de mot Kinas nya säkerhetsl­ag under onsdagen.
FOTO: DALE DE LA REY/LEHTIKUVA-AFP Över 300 demonstran­ter greps när de protestera­de mot Kinas nya säkerhetsl­ag under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland