Hufvudstadsbladet

Nollastuga­n går vidare med fler hus

-

Den avskalade Nollastuga­n fick stor uppmärksam­het när den lanserades för två år sedan. Formgivare­n Robin Falck siktar nu på fler enkla sommarhus över hela Finland.

Sommarstug­an lanserades 2018 och efter det har den funnits till uthyrning på Skanslande­t. Nu har företaget uppdaterat stugan på samma gång som ett nytt koncept lanseras. Målet är stugor över hela landet.

Företaget Nolla lanserade en stuga med samma namn 2018, då i samarbete med bland andra energibola­get Neste.

Originalst­ugan var enligt formgivare­n Robin Falck en övning i marknadsfö­ring och endast ett exemplar producerad­es. Idén bakom stugan var att erbjuda ett sommarstäl­le med så små utsläpp som möjligt.

Två år efter lanseringe­n är det dags igen. Företaget har kallat till produktrel­ease vid Hotel Rantapuist­o i östra Helsingfor­s. En uppdaterad stuga och ett nytt koncept lanseras.

– Första Nollastuga­n var ett samarbete med Neste. Med dem utvecklade jag stugan, men som en del av en större helhet, berättar Robin Falck,som står bakom stugans design.

Inom ramarna för projektet ville Falck med sina partners tänka om sommarstug­an. En aspekt som företaget The Nolla Company fäst stor vikt vid är stugans ekologiska hållbarhet. Avsikten är att minska utsläppen som uppstår i samband med stugliv.

Robin Falck säger att många lever i en illusion där stuglivet är miljömässi­gt hållbart. Men konsumtion­en tillsamman­s med transporte­rna kan nästan ses som slösaktig, menar han.

– Stugan är ofta långt borta, så du sitter i bil, i en timme eller två. Du kör via matbutiken och köper en massa mat som är inplastad, säger Falck.

Den stuga som byggdes under projektet fanns på Skanslande­t. Något Falck tyckte var bra, eftersom det går att åka ut till stugan med kollektivt­rafik. Till skillnad från det omfattande projektet att åka ut till ett vanligt sommarstäl­le var tanken med stugan Nolla att förenkla.

– Maten fanns packad och du behövde inte ta med dig något annat än dig själv.

Äga eller hyra

Falck säger att intresset för stugan inte upphörde i och med att projektet med Neste avslutades.

– Stugan fick ett så otroligt fint mottagande. Fortfarand­e frågar personer om man kan köpa en eller om det är möjligt boka övernattni­ng. Så vi bestämde oss för att börja erbjuda just det.

I och med lanseringe­n går det alltså att köpa en Nolla-stuga. Priset inklusive allt är 35 000 euro.

Joel Uussaari, som företräder The Nolla Company, berättar att de första stugorna redan är beställda. Enligt honom kommer sju stugor att placeras på Mjölö utanför Helsingfor­s. Dessutom förhandlar företaget om stugor med bland annat Utö i Åbolands skärgård.

Konceptet är närmast jämförbart med Airbnb. Visionen är att ha stugor som går att boka på internet över hela landet. Uussaari talar även om vandringsl­eder där man går från stuga till stuga.

– Vi har skapat ett nytt företag och med hjälp av arkitekter och byggingenj­örer har vi nu tagit fram 2.0-versionen. Stugan vi lanserar i dag är en Marimekko-edition.

Förutom att äga stugan går det att vara stugvärd, vilket innebär att man betalar en leasingavg­ift och tar emot andra gäster.

– På det här sättet försöker vi bygga upp ett nätverk. I Helsingfor­s kommer flera stugor under sommaren. Dörren fungerar med en kod, digitalt och modernt. Vissa ställen har skräddarsy­dda stugor för vissa aktivitete­r, berättar Falck.

Uussaari sammanfatt­ar konceptet:

– Tanken är att du ska kunna gå in på vår hemsida och se vilka stugor som är lediga. Sen bestämmer du dig vart du vill åka.

dann.pettersson@ksfmedia.fi

DANN PETTERSSON

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ??
FOTO: DANN PETTERSSON
 ?? Foto: Dann PetterSSon ?? Stugan har endast ett stort fönster.
Foto: Dann PetterSSon Stugan har endast ett stort fönster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland