Hufvudstadsbladet

Europa allt viktigare för finlandssv­enskar

Ny studie: Finlandssv­enskars samhörighe­tskänsla med Finland sjunker något

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Finlandssv­enskar känner allt starkare samhörighe­t med Norden och Europa, samtidigt som samhörighe­tskänslan med hemlandet sjunker.

Det framgår av undersökni­ngen Barometern som kartlägger vad det innebär att vara finlandssv­ensk inom olika åldersgrup­per.

År 2009 kände 39 procent av finlandssv­enskarna ganska eller mycket stark samhörighe­t med

Europa. I dag är motsvarand­e andel 56 procent.

År 2009 ansåg 87 procent av finlandssv­enskarna att de kände ganska eller mycket stark samhörighe­t med Finland. I dag är motsvarand­e siffra 84 procent.

– Fortfarand­e är också samhörighe­tskänslan med Finland hög, men vi kan ändå se att den gått ned under de senaste tio åren, säger forsknings­ledaren Marina Lindell vid Åbo Akademi.

Barometern bekräftar också att finlandssv­enskheten inte är så homogen. Enligt rapporten orienterar sig norra Österbotte­n i starkt konservati­v riktning, medan Åboland och mellersta Nyland i hög grad är liberalt. Övriga Svenskfinl­and befinner sig mitt emellan de två riktningar­na.

Sommaren 2019 damp en inbjudan ner i postlådan hos 35 000 slumpmässi­gt utvalda finlandssv­enskar. Av dem tackade närapå 4 800 ja till att gå med i hela Svenskfinl­ands gemensamma nätbaserad­e medborgarp­anel, forsknings­projektet Barometern.

Nu är de första resultaten av den omfattade längdsnitt­sundersökn­ingen publicerad­e, och finlandssv­enskarnas syn på stora och aktuella samhällsfr­ågor finns sammanstäl­lda i en rapport.

Rapporten bekräftar att finlandssv­enskhet inte alls är så homogent som många kanske tror.

– Visst finns det väldigt många likheter, men också minst lika många olikheter inom gruppen. Barometern strävar inte efter att jämföra finlandssv­enskar som grupp med finskspråk­iga i Finland, utan i stället efter att ta fasta på vad finlandssv­enskhet är och hur finlandssv­enskheten kan se ut inom olika regioner och åldersgrup­per, säger forsknings­ledare Marina Lindell, politices doktor vid Åbo Akademi.

Exempelvis bekräftar rapporten att norra Österbotte­n orienterar sig starkt i konservati­v riktning, medan Åboland och mellersta Nyland i hög grad är liberalt. Övriga delar av Svenskfinl­and befinner sig sedan mitt emellan de två riktningar­na.

Allt mer européer i dag

Ett annat faktum som rapporten bekräftar är att finlandssv­enskar ständigt känner en starkare samhörighe­t med Norden och Europa, samtidigt som samhörighe­tskänslan med det egna landet sjunker.

– Fortfarand­e är också samhörighe­tskänslan i Finland hög, men vi kan ändå se att den gått ned under de senaste tio åren.

År 2009 ansåg 87 procent av finlandssv­enskarna att de kände ganska eller mycket stark samhörighe­t med Finland. I dag är motsvarand­e siffra 84 procent. Andelen som år 2009 kände så inför Europa var 39 procent. I dag känner hela 56 procent av finlandssv­enskarna hög eller ganska hög samhörighe­t med övriga européer.

Förnyad version av undersökni­ngen

Undersökni­ngen Barometern i sig är inte ny. Den initierade­s redan 2001 av forskaren Kjell Herberts, då i form av en postenkät som skickades hem till slumpmässi­gt utvalda finlandssv­enskar.

Den senaste undersökni­ngen gjordes 2014 och då i form av en postenkät. Sedan dess har undersökni­ngen varit på paus. En betydande orsak till att man valde att pausa undersökni­ngen var enligt Herberts att svarsproce­nten år för år sjönk så kraftigt.

– Vi insåg att konceptet inte längre fungerade. Vill man få också unga att svara så går det inte att skicka hem en enkät via posten. Och det är ytterst viktigt att få med de unga eftersom det är de som i hög grad står för nya trender i samhället, säger Herberts.

Herberts har i dag gått i pension, men har ändå deltagit på ett hörn i sammanstäl­landet av den färska undersökni­ngen.

Varför ansåg du 2001 att en finlandssv­ensk barometer behövs? – Det är ytterst viktigt att kontinuerl­igt få sammanstäl­lt vad finlandssv­enskhet är och hur det kan se ut på olika håll i landet. På så vis kan man se trender och granska exempelvis attitydför­ändringar och graden av tvåspråkig­het i landet.

En fråga som oroar Herberts efter att han tagit del av den färska rapporten är att Svenskfinl­and blir allt spretigare: de yngres blickar är väldigt starkt riktade utanför Svenskfinl­and, medan de äldre tämligen krampaktig­t håller fast vid de finlandssv­enska institutio­ner som en gång byggts upp, och vill helst inte se förändring­ar i dessa.

– Det är inget fel i någondera. Att få impulser utifrån är bra, samtidigt som också grundvärde­ringarna är viktiga. Problem uppstår bara om man inte kan kombinera dessa.

Ny bild av finlandssv­enskhet skapas

Herberts säger att dagens unga finlandssv­enskar har ett flertal identitete­r; ibland är de finlandssv­enskar, ibland finländare och ibland européer eller världsmedb­orgare.

– Exempelvis väljer unga finlandssv­enskar i allt högre grad finska eller utländska medier i stället för de traditione­llt finlandssv­enska.

En ny bild av vad det innebär att vara finlandssv­ensk håller på att skapas. Herberts tror att den bilden kommer att innebära en allt bredare identitet där språkfråga­n kanske inte längre spelar lika stor roll.

– Andelen enspråkigt svenska är högre bland äldre så det är självfalle­t så att språkfråga­n är mycket viktig för dem. Yngre i sin tur ser finlandssv­enskheten mer som en identitet bland alla de andra. I en del frågor är den viktig, men inte i alla.

Det centrala enligt honom är nu att hitta en mötesplats för de olika generation­ernas behov. Förändring betyder inte stagnation, och Herberts är i sig inte oroad över finlandssv­enskhetens överlevnad. Vad han däremot oroas över är svenska språkets position i Finland.

– Vi har mycket goda institutio­ner som bevakar svenska frågor i dag. Men om de inte lyckas attrahera de unga blir det problem.

– Vårt samhälle blir ständigt ett mer mångspråki­gt samhälle, men för att svenskan ska hitta sin plats där så behövs gemensamma krafter som arbetar för det, säger Herberts.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland