Hufvudstadsbladet

Saudisk kvinna i motvind

Fördomar kantar den saudiarabi­ska, kvinnliga läkaren Maryams politiska ambitioner. Resultatet är en konvention­ell men sympatisk film.

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

Mila Al Zahrani tolkar en saudiarabi­sk läkare som försöker göra politisk karriär, i filmen Maryam.

DRAMA

Maryam

Regi: Haifaa Al Mansour. Manus: Brad Niemann och Haifaa Al Mansour. Foto: Patrick Orth. I rollerna: Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awad, Khalid Abdulrahee­m.

Det är inte var dag man ser filmer från Saudiarabi­en, det ärkekonser­vativa kungadömet där biografern­a – efter en paus på åttio år – öppnade så sent som 2018. Men när så nu sker är det fråga om ett drama som blickar framåt, som inte alltid går skägglurka­rna till mötes.

Maryam (Mila Al Zahrani) är den unga kvinnliga läkaren som på sin arbetsplat­s på vischan får stå ut med mycket spott och spe. Talande är att när en äldre herreman har vägarna förbi akutmottag­ningen vägrar han låta sig undersökas av en kvinnlig medikus.

Inte för att Maryam är den som ger slaget förlorat. Hon sätter sitt hopp till en internatio­nell läkarkonfe­rens i Dubai, ett steg på vägen till ett bättre jobb och större respekt.

Men av det blir inget. Det visar sig att Maryams resetillst­ånd löpt ut och utan hennes förmyndare­s (läs: pappans) namnteckni­ng är det bara att glömma den föreståend­e flygresan.

I ett desperat försök att blidka det byråkratis­k-patriarkal­iska maskinerie­t går vår hjältinna i stället in för att ställa upp som kandidat i valet till stadsfullm­äktige.

Idel fördomar

Det är upptakten till ett äventyr som kantas av utmaningar, behöver det sägas. ”Din kampanj tar kål på mig”, utstöter pappa Abdulaziz (Khalil Abdulrahee­m), bara för att konfronter­as av en dotter som påpekar att det minsann inte är något fel på farsgubben­s blodtryck.

Sitt strå till stacken bär också en (manlig) tv-redaktör som låter förstå att den kvinnliga kandidaten i första hand ömmar för ”mjuka” valteman, typ trädgårdss­kötsel och lekparker (när Maryam de facto vill se till att det byggs en framkomlig väg till sjukhuset).

För flankstöde­t står Maryams systrar (Dae Al Hilali och Nora Al Awadz) allt medan pappan och änklingen Abdulaziz, bröllopsså­ngare till yrket, är något av ett frågetecke­n.

Närapå konvention­ellt

Ser man Maryam (The Perfect Candidate) med strikt västerländ­ska ögon känns slutresult­atet inte så himla sprittande. Berättarmä­ssigt är det konvention­ellt, på gränsen till tillrättal­agt.

Kanske borde man slänga de sedvanliga brillorna, till förmån för en kulturellt sett mera nyanserad bild.

Men kanske borde man slänga de sedvanliga brillorna, till förmån för en kulturellt sett mera nyanserad bild. I det fallet öppnar sig en söt och sympatisk sak där karlslokar­na om inte sätts på pottan åtminstone kan räkna med en känga eller två.

Till det kommer de musikalisk­a utsvävning­arna, med en musikerpap­pa som i sin tur får med de kulturella fundamenta­listerna att göra.

Nämnas kan att Haifaa Al Mansour är den första kvinnliga regissören att i Saudiarabi­en göra en långfilm. Faktiskt är detta hennes andra verk i hemlandet, efter helaftonsd­ebuten Wadjda (från 2012).

 ??  ??
 ?? FOTO: KINGHILL ?? ■Mila Al Zahrani tolkar den målinrikta­de läkaren Maryam i Haifaa Al Mansours film Maryam.
FOTO: KINGHILL ■Mila Al Zahrani tolkar den målinrikta­de läkaren Maryam i Haifaa Al Mansours film Maryam.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland