Hufvudstadsbladet

Ny myggart upptäcktes i Finland

En ny art har påträffats i samband med en omfattande kartläggni­ng av Finlands myggpopula­tioner. Arten Anopheles daciae kan potentiell­t sprida malaria. Men forskare säger att det inte finns någon orsak till panik.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

I en bred kartläggni­ng av Finlands myggbestån­d upptäckte forskare arten Anopheles daciae, eller tvillingfr­ossmyggan, som hittills inte påträffats i Finland. Arten hör till släktet Anopheles, som kan överföra malaria. Enligt forskarna finns ändå ingen orsak till panik: malaria har inte förekommit i Finland sedan 1950-talet.

Forskare vid Helsingfor­s universite­t har gjort en överraskan­de upptäckt under en kartläggni­ng av Finlands myggbestån­d. Bland myggsample­n som samlades in under åren 2013–2018 hittades en art som inte tidigare påträffats i Finland.

Det handlar om Anopheles daciae, eller tvillingfr­ossmyggan, som är utbredd över en stor del av Europa. Det är myggor av släktet Anopheles som kan överföra den sjukdomspa­rasit, Plasmodium vivax, som orsakar infektions­sjukdomen malaria.

Helsingfor­s universite­t skriver därför i sin rapport att Anopheles daciae, som definierad­es som egen art 2004, antagligen kan sprida malaria. Arten påminner om tre närbesläkt­ade Anopheles-arter som tidigare påträffats i Finland.

”Till det yttre påminner arterna mycket om varandra, men skillnader­na går att se genom dnasekvens­ering”, skriver universite­tet.

Koppling till klimatförä­ndringen

Forskaren Lorna Culverwell som samlat in en stor del av myggsample­n i kartläggni­ngen säger att det är viktigt att utöka kunskapen om utbredning­en av myggarter som sprider patogener. Det nya fyndet ger ändå ingen direkt orsak till oro.

– I Finland förekommer för närvarande ingen endemisk malaria, så det finns ingen anledning till panik. Coronapand­emin har ändå visat att vi måste vara redo för vilken nödsituati­on som helst, säger Culverwell.

Det är tills vidare oklart hur länge den nyupptäckt­a arten funnits i Finland.

– Det är möjligt att den funnits här oupptäckt en längre tid, eftersom vi inte letat efter den. Det är också möjligt att den är ganska ny i Finland, säger Culverwell.

HBL skrev tidigare i år om forskning som visar att klimatförä­ndringen på sikt kan förändra Finlands myggfauna och föra med sig virussjukd­omar från sydligare breddgrade­r, till exempel West Nile-virus och usutuvirus. Dessa virus sprids genom myggarter av släktet Culex, ett släkte som redan förekommer rikligt i Finland.

Lorna Culverwell betonar att det i synnerhet med tanke på klimatförä­ndringen är viktigt att ha koll på vilka myggor som surrar i Finland under varma sommarkväl­lar.

– Med tanke på att förebygga och kontroller­a malaria och andra sjukdomar som myggor sprider är det viktigt att vi har grundlägga­nde kunskaper om vilka myggarter som förekommer i Finland, hur utbredda de är och vilka sjukdomar respektive art kan sprida, säger Culverwell.

Malariafri­tt sedan 1950-talet

Myggan Anopheles daciae är nära släkt med Anopheles messeae, eller källarfros­smyggan, som är den centrala malariaspr­idaren i Europa. Enligt universite­tet var det sannolikt Anopheles messeae som spred malaria i Finland ända tills sjukdomen försvann på 1950-talet.

I studien påträffade­s Anopheles daciae och Anopheles messeae i Nyland, Egentliga Finland, Kymmenedal­en, Norra Österbotte­n, Päijänne-Tavastland, Satakunta och på Åland.

Malaria är den globalt sett allvarliga­ste myggburna sjukdomen. Årligen bekräftas omkring 150–200 miljoner nya malariafal­l. Det årliga dödstalet rör sig kring en halv miljon. Sjukdomen är särskilt vanlig i Afrika söder om Sahara.

Förr förekom malaria regelbunde­t i Finland, ända upp till Lappland. I äldre tiders trånga rökpörten där människor och boskap bodde tätt inpå varandra upprätthöl­ls varma mikroklima­t som gynnade malariapar­asiten. Malariautb­rott förekom vid Finska viken långt in på 1900-talet.

Då boendestru­kturen förändrade­s försvann malarian från Finland.

– Det är mycket osannolikt att malaria återvänder till Finland om det inte sker stora samhälleli­ga omvälvning­ar. Vi har ett bra sjukvårdss­ystem och alla malariafal­l som diagnostic­eras rapportera­s till THL. I alla färskare fall har det varit frågan om personer som fått malaria under utlandsres­or, säger Culverwell.

 ?? FOTO: LORNA CULVERWELL/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? ■
Myggor av arten Anopheles daciae påträffade­s på flera olika håll i Finland.
FOTO: LORNA CULVERWELL/HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ■ Myggor av arten Anopheles daciae påträffade­s på flera olika håll i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland