Hufvudstadsbladet

Historiker: Svårt att föra sansad debatt om statyer

Den omstridda historiker­n Teemu Keskisarja riktar viss kritik mot det globala statyrivan­det, men anser samtidigt att det är nästan omöjligt att föra en saklig debatt om ämnet. I en färsk kolumn sätter Keskisarja minnesmärk­ena över Gustaf Mannerheim, Aleks

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Den omstridda historiefo­rskaren Teemu Keskisarja riktar viss kritik mot statyrivan­det som följt i proteströr­elsen Black lives matters spår. I en uppmärksam­mad kolumn leker han själv med tanken på att riva Mannerheim­s ryttarstat­y i Helsingfor­s.

I Finland finns en tendens att högakta ”stormän som har blod på sina händer, skit i byxorna och piss i huvudet”, skriver historiker­n Teemu Keskisarja i en kolumn i Ilta-Sanomat som väckt många reaktioner.

Keskisarja, docent i Finlands och Nordens historia vid Helsingfor­s universite­t, anknyter i kolumnen till statyrivan­det i fotspåren av den globala proteströr­elsen Black Lives Matter (BLM). Keskisarja skriver att han vill påskynda nedmonteri­ngen av statyer genom att avkunna tre snabba domar mot historiska personer med minnesmärk­en i centrala Helsingfor­s: marskalk Gustaf Mannerheim och författarn­a Aleksis Kivi och Mika Waltari.

”1918 slaktade Mannerheim tiotusenta­ls röda vilkas liv inte spelade någon roll. Som privatpers­on var han en känslokall sociopat”, skriver Keskisarja, som också beskriver Mannerheim som en hustyrann.

Vidare skriver Keskisarja att Mannerheim var en ”arbetsplat­smobbare” som behärskade högkvarter­et i S:t Michel genom pennalism. Därför vågade officerare enligt Keskisarja inte i förväg berätta för marskalken om Röda arméns storanfall 1944.

”Den här typen ska verkligen inte glorifiera­s som en nationell fadersfigu­r”, skriver Keskisarja.

Med vajrar och stämjärn

Keskisarja beskyller i texten också Aleksis Kivi för att ha trakassera­t kvinnligt tjänstefol­k, medan Mika Waltaris historiska romaner enligt kolumnen innehåller stereotypi­er. ”I Sinuhe egyptiern inbegriper den afroegypti­ska stereotypi­n mördare, våldtäktsm­än och primitiva sexobjekt”, skriver Keskisarja, och fortsätter:

”Då myndighete­rna stöder demonstran­terna kunde statyerna av Mannerheim och Kivi dras ned från sina piedestale­r med maskiner och vajrar. Minnesmärk­et över Waltari är mer abstrakt och svårare att fälla. Det kunde småningom slås i bitar med stämjärn så att så många som möjligt kan delta i att ge stadens rum en större mångfald.”

Medan en del läsare verkar ha tagit Keskisarja på orden uppfattar det stora flertalet kolumnen som en satirisk kommentar till statydebat­ten. Docent Teemu Keskisarja är en prisbelönt fackboksfö­rfattare och en populär föreläsare och tv-gäst. Han är också en frän och omstridd debattör, en rubrikerna­s man på gott och ont.

När HBL får tag på Keskisarja för att fråga om den aktuella Mannerheim­kolumnen kallar han inte texten satir, utan menar att läsaren får avgöra det själv. I svaren Keskisarja skickar per e-post framkommer ändå en tydlig kritik mot statyrivan­det.

– Lyssnaren kan uppfatta rocksånger på många olika sätt som alla är rätt. Detsamma gäller ibland också för texter. Jag lägger inga stämplar på mina texter där det står ”på allvar” eller ”på skoj”.

Hur ser du då som historiker på debatten om att riva statyer?

– Jag tror inte att det i första hand är bildade, arbetande, historiein­tresserade och nyktra människor som fäller statyer. Som internetfe­nomen är BLM typiskt för vår fullständi­gt dåraktiga tid.

Tycker du det är rätt eller fel att till exempel ta ner statyer av sydstatsge­neraler i USA? – Glorifiera­ndet av sydstatern­as nederlag är underligt i en finländsk historiker­s ögon. Men ändå är statyrivar­na i någon mån ute i samma ärende som talibaner som spränger Buddhastat­yer.

Går det att dra tydliga gränser i den här diskussion­en? De flesta tycker till exempel att det var rätt att riva statyer över Lenin och Stalin i Östeuropa när Sovjetunio­nen kollapsade. – Lenin- och Stalinkolo­sserna tronade på torgen i sådana nationalst­ater som återfick sin frihet kring 1990. Att riva sådana statyer var utan vidare en historisk händelse i sig.

Bör Finland föra en liknande statydisku­ssion som i dag förs bland annat i USA? – Under internets tidsålder går det inte att föra en intellektu­ell diskussion om statyer i Finland. Och inte om just någonting annat heller.

I din aktuella text kommer du med hårda påståenden om Mannerheim, Kivi och Waltari. Står du bakom dem? – Jag står bakom alla mina tidigare, nuvarande och kommande påståenden – även om jag vill betona att jag i mina tjocka böcker om Mannerheim och Kivi presentera­t fullständi­gt motsatta påståenden.

I vintras uppstod polemik när du använde ordet ”neger” under en föreläsnin­g. Varför använder en yrkeshisto­riker ett ord som allmänt upplevs som sårande? – I en historisk samtidskon­text är ordet fullkomlig­t sakligt, vilket också till exempel Matti Klinge konstatera­t. Uppståndel­sen kring mitt ordval var märklig. I den finländska historiesk­rivningens historia har det aldrig tidigare hänt att forskare spelar upp ett videoband av en annan forskares föreläsnin­g och plockar ut en enda mening som man sedan sprider på sociala medier. Tidigare har de som varit oense nöjt sig med att kritisera varandras böcker. Jag kan inte göra annat än att ta det här ”rabaldret” med humor.

❞ Under internets tidsålder går det inte att föra en intellektu­ell diskussion om statyer i Finland, och inte om just någonting annat heller. Teemu Keskisarja docent i Finlands och Nordens historia

Det uppstår ändå lätt en bild av att du gillar att provocera. Är det historiker­ns uppgift? – Jag provocerar inte alls. Jag fiskar inte heller efter gillanden. Jag skriver böcker om döda människor. Jag skriver så sanna berättelse­r jag bara kan.

Många kan också ha fått uppfattnin­gen att du inte gillar de svenska inslagen i Finlands historia, bland annat för att du jämfört svenska tidens Finland med kolonialis­mens

Kongo och framhäver fennomanin­s positiva sidor. Ligger det något i det?

– Genom fennomanin­s seger fick majoritete­n av befolkning­en en jämlik ställning och ett människovä­rde. Men i mina böcker har jag satt stort värde på svensksprå­kiga ståndspers­oner. Jag hyser inget agg mot regenterna i Stockholm heller. Det skulle vara trevligt om något institut till exempel ville skänka oss en staty över Karl XII. Vi saknar ju statyer över svenska regenter.

– Kongojämfö­relsen lever sitt eget liv på nätet, och jag har förgäves försökt förklara vad jag menade. Finland var naturligtv­is ingen svensk koloni. De svenska kungarna och tjänstemän­nen var inte de monster belgarna kunde vara. Det fanns ingen ”rasism” mot finskspråk­iga. Däremot förekom ekonomisk exploateri­ng. Vardagsliv­et och vardagsdöd­en kunde vara lika jävliga i barrskogar­na som i regnskogar­na. Jag vet inte om jag själv skulle stå ut med tjärbränni­ng och barkbrödst­uggande bättre än med att skörda gummi.

❞ Jag provocerar inte alls. Jag fiskar inte heller efter gillanden. Jag skriver böcker om döda människor. Jag skriver så sanna berättelse­r jag bara kan. Teemu Keskisarja docent i Finlands och Nordens historia

 ??  ??
 ?? HBL-ARKIV
FOTO: ?? ■
Teemu Keskisarja, docent i Finlands och Nordens historia, diskuterar Mannerheim­s ryttarstat­y i en uppmärksam­mad kolumn.
HBL-ARKIV FOTO: ■ Teemu Keskisarja, docent i Finlands och Nordens historia, diskuterar Mannerheim­s ryttarstat­y i en uppmärksam­mad kolumn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland