Hufvudstadsbladet

Flygvapnet frångick hakkorset i smyg

Det finländska flygvapnet har helt frångått sin hakkorssym­bol som hängt kvar i vissa truppförba­nd.

- SOFIE FOGDE/SPT

På tisdagen upptäckte Teivo Teivainen, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t, att flygvapnet i all tysthet bytt ut hakkorssym­bolen för flygvapnet­s truppförba­nd.

Symbolen var innan andra världskrig­et en symbol för hela flygvapnet, men efter kriget byttes hakkorset ut i en del av truppförba­nden, men den fortsatte att vara en symbol för exempelvis Luftkrigss­kolan.

Efter att Teivainen uppmärksam­mat händelsen på Twitter rapportera­de Helsingin Sanomat om saken. På onsdagen fick nyheten internatio­nell spridning då också det brittiska public servicebol­aget BBC rapportera­de om nyheten.

Enligt Teivainen började flygvapnet redan 2017 delvis frångå symbolen och började i stället använda sig av flygstaben­s symbol med en örn. Professor Teivanen har forskat i användning­en av hakkorset i Finland och han skriver också på Twitter att det kan finnas vissa risker för landets säkerhetsp­olitik med att använda symbolen.

Pinsam symbol

Henrik Gahmberg, informatör vid Huvudstabe­n, säger att symbolen flera gånger lett till lite pinsamma missförstå­nd eftersom hakkorset, eller svastikan som symbolen också kallas, starkt förknippas med nazismen i Tyskland.

– Egentligen är det ju inget pinsamt med symbolen eftersom man anammat den långt innan Adolf Hitler gjorde sig aktuell i Tyskland. Men man har väl tänkt att man kommer lättast undan om man helt byter ut den.

Symbolen har en lång historia i flera kulturer runtom i världen och har bland annat symboliser­at sol och lycka. Hakkorset användes i finskt nationellt symbolsprå­k under de första åren av självständ­ighet och blev kvar som symbol för det finländska flygvapnet.

– Symbolen kom in i det finländska flygvapnet via den svenske greven Eric von Rosen då han skänkte ett flygplan till vita sidan i det pågående inbördeskr­iget.

Gahmberg förklarar att svastikan var von Rosens personliga lyckoemble­m. Efter andra världskrig­et började man byta ut symbolen till örnen vid flera förband.

– Uppenbarli­gen finns det nu ett beslut att symbolen ska bytas ut vid alla truppförba­nd. Men det tar förstås tid innan den helt försvinner. Hur länge det tar kan jag inte svara på.

Flygvapnet har fem truppförba­nd.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? ■
Fram till andra världskrig­ets slut pryddes de finländska flygplanen av hakkors, men symbolen hade inget att göra med nazismen i Tyskland.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ■ Fram till andra världskrig­ets slut pryddes de finländska flygplanen av hakkors, men symbolen hade inget att göra med nazismen i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland