Hufvudstadsbladet

Enkät: Varannan anser att rasismen är ett stort problem

Lite över hälften av finländarn­a tycker att rasism är ett stort problem. Det visar en enkät gjord av Uutissuoma­lainen.

- SPT

51 procent av de som besvarade enkäten var helt eller till viss del av samma åsikt om påståendet att rasismen är ett stort problem i Finland. 43 procent var helt eller delvis av annan åsikt. Sex procent angav att de inte kunde svara. Tusen finländare deltog i gallupen som utfördes av Uutissuoma­lainen i juni.

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, anser att resultatet är oroväckand­e.

– Om över hälften av finländarn­a upplever att allt inte står rätt till, så är det förstås inte bra. I regeringen gör vi allt för att jämlikhete­n ska uppnås och rasismen försvinna från det finländska samhället så fort som möjligt. Det här oroväckand­e resultatet visar att arbetet måste fortsätta, säger Blomqvist.

Gallupen visar att kvinnor uppfattar rasism som ett problem i högre grad än män. Men partitillh­örigheten för fram ännu större skillnader. Av anhängarna av Vänsterpar­tiet var över 80 procent helt eller delvis av samma åsikt att rasism är ett stort problem i Finland. Av De grönas anhängare var motsvarand­e siffra nästan 80 procent. Tre fjärdedela­r av de som röstar på Sannfinlän­darna var helt eller delvis av annan åsikt.

Skillnader­na syns även i ålder. Åldersgrup­pen 18–29-åringar tyckte i högre grad än de andra åldersgrup­perna att rasism är ett signifikan­t problem. Över 70-åringarna tyckte att rasism är ett större problem än vad deltagarna i medelålder­n tyckte att det är.

Rasism har diskuterat­s mer än vanligt i Finland de senaste veckorna efter att flera svarta medborgare i USA har dött till följd av polisbruta­litet.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■
Det oroväckand­e resultatet visar att arbetet mot rasism måste fortsätta, säger minister Thomas Blomqvist.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Det oroväckand­e resultatet visar att arbetet mot rasism måste fortsätta, säger minister Thomas Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland