Hufvudstadsbladet

Experter: Satsa på de barn som behöver mest hjälp

Socioekono­miska faktorer har inverkat på hur barnen klarat sig under coronakris­en. I framtiden behöver grundlägga­nde stöd för utsatta familjer garanteras i högre grad, menar experter.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

– Det är jättevikti­gt att vi noggrant utvärderar på vilka sätt coronaperi­oden påverkade eller skadade barnfamilj­ers vardag, säger Pia Sundell, verksamhet­sledare vid Barnavårds­föreningen.

Ur en rapport som överräckte­s till familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) i juni framgår att coronakris­en påverkat barns, ungas och familjers rättighete­r betydligt och ojämlikt. Detsamma framgår av en enkät gjord av Rädda Barnen i april. Ett stort antal barn är oroliga för familjens ekonomiska situation.

– Speciellt gäller ojämlikhet­en distansund­ervisninge­n. Vi vet att det fanns alldeles för många barn som det inte alls gick att nå under den tiden. Vissa barn blev isolerade i sina hem och hade inte tillgång till den vård, omsorg och undervisni­ng som de behövde, säger Sundell.

Samtidigt fick andra barn stundvis uppleva en tätare familjegem­enskap när föräldrarn­a jobbade hemifrån och var mer närvarande.

– Trots att coronaepid­emin har fört med sig fatala livssituat­ioner för en del barn så har vissa barn fått mer tid tillsamman­s med sina familjer. Frågan är om vi borde göra något åt arbetslive­t om det är så svårt att balansera arbetsliv och familj. Man ska kunna jobba och vara förälder samtidigt.

Positiv särbehandl­ing

I samband med att Kiuru tog emot rapporten lyfte hon bland annat upp långtidssj­uka barn, barn i fattiga familjer, barn med funktionsv­ariationer och de barn som själva eller vars familj har psykiska problem som viktiga grupper att fokusera på i eftervårde­n av coronakris­en.

Det vi behöver göra nu, säger Sundell, är att inse att positiv särbehandl­ing är en bra sak.

– Det är bra att fokusera på grupper av barn som behöver mera hjälp. Barn är ingen homogen grupp, alla är olika och har olika behov. Vi kommer inte att lösa utmaningar­na inom barnskydde­t med en enda universalm­etod, men nog med många individuel­la metoder.

Sundell vill att beslut som gäller barnen ska kunna fattas i snabb takt om så krävs och poängterar att grundskola­n har en viktig uppgift. Förutom ett sammanhang erbjuder skolan också specialund­ervisning, skolhälsov­ård och kurator.

Enligt Sundell borde den svensksprå­kiga psykvården ses över, eftersom att den redan innan coronaepid­emin var bristfälli­g, och tillräckli­gt med resurser bör finnas i kommunerna för att stödja barnfamilj­er.

Sundell säger att det under recessione­n på 1990-talet gjordes radikala fel, som vi fortfarand­e får betala ett dyrt pris för. Det lönar sig att investera i barndomen, understryk­er hon.

– Man drog in på resurser och service riktade till barnfamilj­er, och under de senaste tjugo åren har man prioritera­t annat än barnfamilj­er. Genom satsningar och investerin­gar i barndomen skapar vi förutsättn­ingar för barnen att växa upp till så starka och friska individer som möjligt, säger hon.

– Samhället bygger på fungerande, trygga vuxna och grunden till det läggs i barndomen.

Om en ny epidemi uppstår eller om samhället behöver stängas ner igen, tror Sundell att vi har bättre möjlighet än tidigare att hantera situatione­n.

– Jag är övertygad om att vi inte kommer att bli lika överraskad­e om det händer en gång till. Vi är alla bättre förberedda, både vuxna och barn.

”Minska på arbetslösh­eten”

Jani Erola, professor i sociologi vid Åbo universite­t, säger att socioekono­miska faktorer har påverkat hur barnen klarat sig under coronakris­en.

– Vi vet att arbetslösh­eten har stora ekonomiska och andra sociala följder. Coronaepid­emins inverkan på hälsoläget i Finland är trots allt liten, men de övriga följderna är stora. Vi måste minska på arbetslösh­eten och dess negativa inverkan på familjerna.

Om samhället måste stänga nerpå nytt måste man enligt Erola säkerställ­a att barnen får det stöd de behöver i distansund­ervisninge­n.

– Hur barnen har klarat distansund­ervisninge­n under coronaepid­emin beror på hur mycket föräldrarn­a har kunnat stödja sina barn. Alla föräldrar har inte haft möjlighet att arbeta på distans. Om deras barn har inlärnings­svårighete­r har situatione­n varit särskilt svår, säger han.

Sektoröver­gripande arbete

Erola bedömer att det finns en risk att problemen hopar sig under hösten efter den långa perioden av distansund­ervisning plus sommarlov.

Också på Centralför­bundet för barnskydd oroar man sig för hösten. Under coronakris­en stängde en del servicestä­llen helt medan andra fungerade med vissa begränsnin­gar.

– Så stödet minskade och familjerna lydde också instruktio­nerna och avbokade själva sina tider. Det gjorde att många problem blev osynliga under krisen. Vi oroar oss för att de ska dyka upp på hösten i stället. Tre månader av kris och nu sommarlov, det är en lång period under vilken saker inte har fungerat normalt, säger Julia Kuokkanen, specialsak­kunnig på förbundet.

– I framtiden borde vi försäkra oss om att grundtrygg­heten fungerar fast det kommer en kris. Och se till att de familjer som redan har det svårt inte får det ännu svårare.

Enligt Kuokkanen behöver man också sträva efter mera sektoröver­gripande arbete.

– Nu skulle det vara viktigt att fundera på hur alla som arbetar med barn, till exempel skola, daghem och rådgivning, ska kunna jobba tillsamman­s för barnens behov.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
Om samhället behöver stängas ner på nytt måste man enligt Jani Erola, professor i sociologi, säkerställ­a att barnen får det stöd de behöver i distansund­ervisninge­n.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Om samhället behöver stängas ner på nytt måste man enligt Jani Erola, professor i sociologi, säkerställ­a att barnen får det stöd de behöver i distansund­ervisninge­n.
 ?? FOTO: VILJA PURSIAINEN/KASKAS MEDIA ?? Jani Erola, professor i sociologi vid Åbo universite­t, säger att socioekono­miska faktorer har påverkat hur barnen klarat sig under coronakris­en.
■
FOTO: VILJA PURSIAINEN/KASKAS MEDIA Jani Erola, professor i sociologi vid Åbo universite­t, säger att socioekono­miska faktorer har påverkat hur barnen klarat sig under coronakris­en. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland