Hufvudstadsbladet

Eldrivna ledbussar på flera linjer

Om drygt ett år kommer ett flertal busslinjer i Helsingfor­s och sydvästra Vanda att trafikeras med tiotals eldrivna ledbussar som har generöst med utrymme för passagerar­e och barnvagnar.

- WALTER LüTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

De 18 meter långa ledbussarn­a, även kallade dragspelsb­ussar, gör entré från och med hösten 2021. Sammanlagt 58 eldrivna bussar kommer att börja åka längs med flera busslinjer.

Enligt Tero Anttila, avdelnings­chef för Helsingfor­sregionens trafik HRT, kommer de nya bussarna att vara bekväma och åtkomliga, då de praktiskt taget inte har trappor.

– De har plats för fem barnvagnar. Dörrarna är stora, vilket försnabbar vägen in och ut ur bussen, säger Anttila.

För tillfället åker 50 eldrivna bussar i Helsingfor­sregionen. Enligt HRT:s plan kommer detta att utökas till 180 i slutet på året. År 2025 ska 300 eldrivna bussar användas i huvudstads­regionen, vilket motsvarar cirka 30 procent av busstrafik­en.

Det är det svenska börsnotera­de bolaget Nobina som kommer att försörja huvudstads­regionen med de nya bussarna. Nobina vann kontraktet i ett anbudsförf­arande där 68 bussbolag deltog.

– Vi är mycket glada över att HRT med ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet, ger oss möjlighet att tillsamman­s fortsätta driva och utveckla den kollektivt­rafik som möter samhällets behov. Trafiken mellan Brunnspark­en och Myrbacka är överbelast­ad och trafikutma­nande, så vi kommer att börja bygga en god kundupplev­else och tillförlit­lig service från början, säger Petri Auno, vd för Nobina.

Busslinjer­na 18, 39 och 40 kommer att förstärkas med sammanlagt 40 eldrivna ledbussar med plats för minst 45 passagerar­e.

Linjerna 14, 24, 37, 41 och 42 kommer att få 18 eldrivna bussar med plats för minst 31 passagerar­e. Därtill kommer 10 dieselbuss­ar som drivs med förnybart bränsle, med plats för 39 personer.

 ?? FOTO: LEIF INGVARSON/MOSTPHOTOS ?? ■En ledbuss från åker i Malmö. Svenska Nobina har inte ännu gått ut med exakta detaljer om hur bussarna i Helsingfor­s kommer att se ut.
FOTO: LEIF INGVARSON/MOSTPHOTOS ■En ledbuss från åker i Malmö. Svenska Nobina har inte ännu gått ut med exakta detaljer om hur bussarna i Helsingfor­s kommer att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland