Hufvudstadsbladet

Sommarkafé öppnar på Skatakobbe­n

De flesta som guppat fram längs farleden mot Sveaborg har nog undrat vad det är för ett gulrött hus på den lilla ön utanför Skatudden. Bor någon där?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Inte på väldigt länge har det bott någon på Skatakobbe­n. Senast 1910 har här jobbat en lots. Hit har vanligt folk inte haft något att göra. Men i dag blir det ändring på den saken. Då börjar sjöbussen gå hit från Kolerabass­ängen i Salutorget. Någon lång resa är det inte frågan om, cirka 10 minuter. Ett nytt sommarkafé slår upp dörrarna med hela kobben som utskänknin­gsområde.

– Det här är en helt otroligt vacker ö, Kronbergsf­järdens pärla. Ett miniparadi­s mitt i Helsingfor­s, säger Mari Impola på Helsingin Risteilypa­lvelut.

Någon gästhamn finns inte på ön, vilket betyder att du enbart kan gå iland om du kommer med sjöbussen. Med ett undantag då, och det är om du beställer hämtpizza. Då är det okej om du lägger an vid bryggan och tar emot din pizza.

– Vattenområ­det är snävt och stenigt. Bryggan är reserverad för sjöbussen och för personalen. Det här är en kompromiss­lösning.

Kaféet ligger i den gulröda gamla lotsstugan, ritad av Konstantin Kiseleff 1876. En 10–12 personer får plats inomhus, men de flesta sitter ute. Mari Impola konstatera­r glatt att om det blåser, så blåser det verkligen på ön.

– Det positiva är att det inte finns några myggor här. Men det lönar sig att kolla väderrappo­rten och att ha med sig en vindtät jacka med huva, speciellt nu då också uv-strålninge­n är stark.

– Sjöbussen, som går varje timme, tar 30 passagerar­e. Det finns både en uteserveri­ng och bänkar längs med ön där du kan sätta dig.

Kaféet kommer att vara öppet till klockan 17 inne i veckan och till 21 på helgerna. På söndagar och måndagar är det stängt.

”Inte för billigt”

Det är Peter Brandt som via sitt företag P.W. Brandt köpte Skatakobbe­n i höstas för 375 000 euro. Han har rustat upp lotsstugan och byggt infrastruk­turen. Elen kommer från solpaneler och dricksvatt­net är havsvatten som renats med omvänd osmos.

– Vi har inte enbart köpt det för att det ska vara en lukrativ business. Det är andra värden med i det här. För mig är det viktigt att vi fixar till ön. Det är bra för helsingfor­sarna och alla som vill komma och hälsa på. Enligt generalpla­nen är det här ett rekreation­soch turistområ­de, och det är vad vi håller på med.

Som kuriosa kan man också tilllägga att Peter Brandt är finsk mästare på 400 meter häck år 1981 med tiden 51,96. Guldmedalj­en har han framme hemma i bokhyllan.

– Jag är ganska stolt över den måste jag säga.

Brandt känner en närhet till kobben och vattnen som den finns i. För det första föddes hans farfarsfar, Julius Brandt, på närliggand­e Sveaborg år 1860. Dessutom:

– Jag är med i Brändö Seglare, har seglat folkbåtar i flera år och tävlat på Kronbergsf­järden. Jag har sett kobben många gånger och varit lite fundersam. Vem äger ön som ser ut som en avstjälpni­ngsplats och som befinner sig i ett förnedring­stillstånd?

Skatakobbe­ns tidigare ägare Mika Norring har klagat på att holmen såldes till underpris. Norring motsatte sig också försäljnin­gen, som gjordes av utsöknings­verket i Helsingfor­s, eftersom hans företag blivit skuldsatt.

– Jag tycker inte den såldes för billigt, säger Peter Brandt.

Han konstatera­r också att lotsstugan är skyddad och att det inte finns någon byggrätt på ön. Om det funnits byggrätt hade priset kanske varit ett annat.

– Men det är helt rätt att respektera stugan och dess miljö. Jag har haft ett gott samarbete med stadens tjänstemän.

Det nya pärttaket på stugan är enligt Mari Impola en sevärdhet i sig. Man vände sig till en estnisk byggare och tillverkar­e för att få rätt sorts pärtor. All målarfärg som används är utan plast och andas.

– I morgon hissar vi finska flaggan och skjuter två skott med hagelbössa­n, säger Brandt om invigninge­n av ön.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■Skatakobbe­n ligger på 10 minuters båtväg från Salutorget.
FOTO: PRESSBILD ■Skatakobbe­n ligger på 10 minuters båtväg från Salutorget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland