Hufvudstadsbladet

Kö till ny uteserveri­ng i Åbo

Åbos nya, gemensamma uteserveri­ng på Domkyrkoto­rget välkomnar nu gäster alla dagar i veckan, åtminstone fram till slutet av augusti. Blir det en varm höst kan serveringe­n eventuellt stå kvar ytterligar­e en månad.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Nu har Åbos stora, gemensamma uteserveri­ng på Domkyrkoto­rget äntligen kunnat öppna för besökare. Redan innan klockan 14 på torsdagen stod en kö av människor och väntade på att klockan skulle slå jämna slag.

– Vi fick tipsa folk om att de kan gå och ta sig en titt på den fina kyrkan i stället så länge de väntade, så att vi i vår tur skulle hinna slutföra de sista förberedel­serna, säger Samuli Pasanen, producent och delägare i företaget Turku Food & Wine Fest som är operatör för området.

Den gemensamma uteserveri­ngen kan sammanlagt erbjuda närapå 500 besökare dryck och mat från tidig morgon fram till midnatt. Antalet sittplatse­r på terrassen är omkring 300. Utöver det finns bänkar utplacerad­e i parkområde­t intill.

– Om sittplatse­rna skulle vara fyllda har vi också trasmattor och vinlådor som man kan få ta med sig för att sitta på i parken.

Turku Food & Wine Fest har hyrt hela området av Åbo stad, och hyr nu vidare mindre platser till olika restaurang­er, kaféer och barer.

Trots det något ostadiga vädret säger Pasanen att folk verkar trivas bra på serveringe­n.

Ursprungli­gen skulle öppningen ske redan i onsdags, men den sköts upp på grund av osäkerhet om alla säkerhetsa­rrangemang skulle hinna bli klara till dess.

– Kanske det samtidigt var lite tur i oturen eftersom det haglade här då den egentliga öppningen skulle ha skett, säger Pasanen.

Uteserveri­ngen är öppen alla dagar i veckan. Från måndag till lördag är öppettider­na klockan 8–24. På söndag sker öppningen först klockan 10 och uteserveri­ngen är då öppen till klockan 20.

– Alla ställen har inte öppet hela tiden. En del öppnar direkt på morgonen och erbjuder frukost, andra är mer lunchställ­en och några erbjuder service under sena kvällar.

Planen är att hålla i gång verksamhet­en åtminstone till slutet av augusti.

– Vi har möjlighet att förlänga hyreskontr­aktet till slutet av september om det blir en varm höst, så vi får hoppas på det, säger Pasanen.

 ?? Foto: Samuli PaSanen ?? ■Trots det ostadiga vädret var borden på terrassen fyllda under torsdagsef­termiddage­n.
Foto: Samuli PaSanen ■Trots det ostadiga vädret var borden på terrassen fyllda under torsdagsef­termiddage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland