Hufvudstadsbladet

Positiva signaler inför en tuff höst

- JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

Den stora frågan som ingen kan ge ett säkert svar på är om vi redan har det värsta bakom oss när det gäller pandemin och ekonomin. Positiva nyheter varvas med negativa och prognoser baseras på antaganden som kan ändras över en natt.

En nyhet som talar för en vändning till det bättre är att de finländska företagen nu ser mer optimistis­kt på framtiden. Handelskam­rarnas senaste företagsen­kät visar att företagen nu för första gången sedan mars ser positivare på framtiden än tidigare. I mars konstatera­de 33 procent av företagen att risken för en konkurs är hög. I början av juni hade andelen sjunkit till 23 procent. Andelen företag som räknade med att permittera eller säga upp personal sjönk från 60 till 40 procent.

Trots att enkäten pekar mot det bättre är siffrorna fortfarand­e katastrofa­la och har en förödande inverkan på bland annat sysselsätt­ningen. Finansmini­steriet förutspår i sin senaste prognos att arbetslösh­eten stiger till drygt 8 procent och hålls kvar på den nivån några år. En avgörande fråga är hur många av de permittera­de som får återvända till sina jobb och hur många som blir arbetslösa.

Skillnader­na mellan hur olika branscher har klarat sig under pandemin är stora. Krisen är fortfarand­e akut bland många företag och osäkerhete­n inför de kommande månaderna är stor. Tyngdpunkt­en i den allmänna debatten håller på att flyttas från individoch företagsni­vå till ett strukturel­lt och nationellt plan, vilket ökar risken för att i grunden livskrafti­ga men hårt drabbade företag lämnas ensamma. Det behövs fortfarand­e åtgärder för att undvika onödiga konkurser och uppsägning­ar. Graden av optimism bland konsumente­rna har också en stor betydelse i sammanhang­et.

En positivare attityd bland företagen är i vilket fall som helst en viktig signal för regeringen som i september sammanträd­er för att förhandla om budgeten för nästa år. Regeringen väntas då äntligen berätta om konkreta åtgärder som ska skapa nya jobb. Målsättnin­gen att höja sysselsätt­ningsgrade­n till 75 procent står fast och det förutsätte­r drygt 70 000 nya sysselsatt­a. Med tanke på omständigh­eterna är tuffa diskussion­er att vänta under hösten.

Om de stora reformerna för att förbättra sysselsätt­ningen förblir ogjorda, på grund av coronakris­en eller någon annan orsak, är vi tillbaka i startrutan när regeringsp­erioden tar slut. Skillnaden skulle ändå vara den att utgångsläg­et skulle vara avsevärt sämre än tidigare och underskott­en ännu större.

Länder med sunda finanser och en lägre skuldsättn­ing har bättre förutsättn­ingar att hantera kriser. Det gäller framför allt möjlighete­rna att ge stöd till både företag och medborgare under längre perioder. Finland har bevisligen en bra politisk och administra­tiv kapacitet att hantera oförutsedd­a situatione­r. Det som återstår är att skapa en ekonomisk buffert som inte baserar sig enbart på lån. På den punkten ligger vi efter våra nordiska grannar.

”Krisen är fortfarand­e akut bland många företag och osäkerhete­n inför de kommande månaderna är stor.”

SYRIEN I HBL (1.7) påstås det i en TT-text att ”Kriget i Syrien utlöstes av president Bashar al-Assads regims våldsamma svar på de protester för demokrati som utbröt under den arabiska våren 2011”. Men hur protestern­a utbröt berörs inte.

Det gick till så här: Efter att Hosni Mubarak i Egypten avsattes, regimerna i Irak och Libyen störtades, Saddam Hussein hängdes och Muammar Gaddafi misshandla­des till döds vände sig USA:s Hillary Clinton med ett ”nu är det er tur”–upprop till opposition­en i Syrien. Flera olika opposition­sgrupper kände sig kallade och satte i gång våldsamma demonstrat­ioner.

Vilken regim lägger sig platt för sådana aktioner? Inte heller Syriens regim gjorde det. Situatione­n ledde till en kedja av upptrappad­e demonstrat­ioner och dito motåtgärde­r. Försöken att störta Bashar al-Assads regim har snart pågått i tio år och har inte fått till stånd andra resultat än oerhörda människoof­fer, svår ödeläggels­e av landet och miljoner flyktingar. Slutet på konflikten kan inte skönjas.

Och vad ledde den ”arabiska våren” till i Egypten, Irak och Libyen – den som ansågs förebåda frid, fröjd och demokrati i arabländer­na? Vi vet alla att de målen i dag ligger ännu mer avlägsna och skulle knappast heller uppnås i och med al-Assads avgång i Syrien. Sorgligt, sorgligt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland