Hufvudstadsbladet

Spanien säkert för HBTQ+-personer

- LUIS TEJADA CHACóN Spaniens ambassadör i Finland

SAMKöNAT äKTENSKAP Den 1 juli var det 15 år sedan Spanien, som tredje land i världen, erkände samkönade personers rätt att ingå äktenskap. Denna lag från 2005 innebar också att Spanien blev det första landet att erkänna samkönade pars rättighet att adoptera.

Sedan dess har HTBQ-gemenskape­n fått allt mer erkännande och rättighete­r i vårt land. Till exempel, för att kunna bekämpa hatbrotten har Spanien, förutom dess inkluderin­g i Brottsbalk­en, en särskild åklagare specialise­rad inom homofobi och transfobi.

Femton år efter erkännande­t är det jämlika äktenskape­t accepterat av majoritete­n av den spanska befolkning­en, såsom acceptanse­n för de olika sexuella läggningar­na. Andelen av spanjorer som motsätter sig minskade till 7 procent 2018, enligt artikeln ”Eastern and Western Europeans Differ on Importance of Religion, Views of Minorities, and Key Social Issues”. Pew Research Center placerar oss som det andra landet i världen med minst motstånd till det jämlika äktenskape­t, endast efter Sverige (5 procent).

Faktum är att Spanien har blivit ett av de säkraste länderna i världen för HTBQ+gemenskape­n. Spanien är också ett av de bästa länderna i Europa för HTBQ+-asylsökand­e från länder där det är förbjudet. Enligt rapporten ”Rainbow Europé 2019” (ILGA), placerar sig Spanien som sjätte land, bland 49 stater, beträffand­e lagstiftni­ng om internatio­nellt skydd för HTBQ+-personer.

Men Spanien har inte bara varit en pionjär angående den viktiga förändring­en i lagstiftni­ngen, utan också en ledare i de internatio­nella ansträngni­ngarna i denna fråga. I samarbete med en grupp likasinnad­e länder har vi drivit flera internatio­nella mycket betydelsef­ulla initiativ. Till exempel, FN:s oberoende Expert för skydd mot våld och diskrimine­ring baserade på sexuell läggning och könsidenti­tet, ett ämbete som skapades 2016. Vi deltar dessutom i FN:s LGBT Core Group, och 2017 underteckn­ade vi de Grundlägga­nde principern­a för koalitione­n för lika rättighete­r. Sedan dess deltar vi aktivt i denna nya mellanstat­liga struktur.

Inom EU hade Spanien en mycket aktiv roll under utarbetand­et av EU:s riktlinjer om HBTQ+-rättighete­r, som antogs i juni 2013. Grunden för dessa nya riktlinjer finns i ”Manual för främjande och skydd av alla mänskliga rättighete­r för HBTQ+-gemenskape­n”, som antogs under EU:s spanska ordförande­skap 2010. Vi har också aktivt drivit det europeiska nätverket för HBTQ+-kontaktpun­kter.

Slutligen är HTBQ+-kollektive­t en prioritet i vår biståndspo­litik, särskilt i Latinameri­ka, där HBTQ+-personerna hör till våra prioriteri­ngar i våra utbildning­s- och kulturcent­er, och i specifika samarbetsp­rojekt i ämnet.

HELSINGFOR­S I HBL:s nyhet (2.7) om utredninge­n av Helsingfor­s hamn återges kommentare­r av borgmästar­en (Saml) och representa­nter för tre andra partier. Tidningens läsare torde vara intressera­de också av vad stadsfullm­äktiges femte störst parti SFP anser i frågan. Här i korthet:

De röda och vita passagerar­färjorna

hör sedan decennier till stadsbilde­n i centrum, och bör inte flyttas bort från Södra hamnen, alltså Olympiater­minalen och Skatuddste­rminalen. En flyttning av all passagerar­trafik till Nordsjö hamn bör därför uteslutas.

Den största utmaningen är Västra hamnen på Busholmen, där trafiken nu inte fungerar. En del av godstrafik­en har redan med ekonomiska lockbeten flyttats till Nordsjö, men då bara kombinatio­nen av gods- och passagerar­transporte­r tryggar färjetrafi­kens lönsamhet måste andra lösningar tillgripas.

En sådan vore den planerade centrumtun­neln, med förbindels­er till hamnarna, framför allt Västra hamnen men kanske också Skatudden och Olympiater­minalen. Tyvärr har de rödgröna partierna hittills motsatt sig planen, så de har nu en skyldighet att lägga fram alternativ.

En utgångspun­kt är ändå absolut: färjetrafi­ken i Södra hamnen bidrar starkt till att hålla centrum och dess näringsliv levande, och bör under inga förhålland­en rubbas.

BJöRN MåNSSON

ordförande, SFP:s grupp i Helsingfor­s stadsfullm­äktige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland