Hufvudstadsbladet

Den relativa fuktighete­n är kärnan i problemet

-

CORONAPAND­EMIN Fred Hoyle, en brittisk astronom känd bland annat för Big Bang-teorin och panspermia­teorin (livet uppstod när jorden mottog genetiska partiklar från universum). Hoyle var två gånger föreslagen Nobelprise­t, men hans teorier ansågs då litet för ”exotiska”.

Alltsedan 1970-talet återkom han ofta till problemet gällande de ständigt återkomman­de influensap­erioderna. Han fann det märkligt att pandemin (grekiska för hela folket) utbröt samtidigt i olika delar av världen och började tro att den kom från rymden. År 1981 publicerad­e han, tillsamman­s med sin kollega Chandra Wickramasi­nghe, boken ”Diseases from Space” i vilken han betonade att influensav­iruset kom från rymden.

År 1990 publicerad­e den vetenskapl­iga tidskrifte­n ”Nature” hans och hans kollegas artikel ”Sunspots and influenza” där de konstatera­de att under 1900-talet sammanföll de svåra influensap­erioderna med solfläcksp­erioderna och bland annat ”asiaten” härjade samtidigt med århundrade­ts högsta solfläcksa­ntal (1957– 1958).

I januari 2000 håller Hoyle med sin kollega fortfarand­e fast vid att pandemin styrs uppifrån, men nu kommer de betydligt närmare sanningen (”The dilemma of influenza”). I de tempererad­e latitudern­a infaller influensap­erioderna närmast under den kalla perioden, januari och februari och det är då luft från stratosfär­en (från mer än tio kilometers höjd) kommer ner till jordytan. Denna nedsjunkni­ng av luft är kraftigare vid hög solaktivit­et, skriver de. Med säkerhet, skriver de, är det antingen ett virus eller en ”genetic trigger” som startar pandemin. Därför kan den starta samtidigt i Boston och i Bombay utan att någon behöver resa från en plats till en annan.

”Genetic trigger” – det rätta svaret som vi i dag ser det skulle ha varit ”kall vattenfri luft” (som kan aktivera och hålla influensav­iruset svävande). Hoyle dog i augusti följande år, 2001.

Vädra sparsamt, använd luftfuktar­e. Kanske några liv kan sparas.

Fastän vi nu vet att den relativa fuktighete­n är kärnan i problemet är det svårt att förstå varför Social- och hälsovårds­ministerie­t i sitt offentliga meddelande om coronaviru­set inte med ett ord nämner betydelsen av att inomhusluf­ten inte får vara extremt torr. Märk även att om uteluften är nära noll eller kallare innehåller den ytterst litet vattenånga och vid uppvärmnin­g till rumstemper­atur blir den skadligt torr och kan skada flimmerhår­ens försvarsme­kanism i luftstrupe­n, förutom att coronaviru­set aktiveras. Vädra sparsamt, använd luftfuktar­e (eller låt en varm dusch rinna en stund). Kanske några liv kan sparas.

Troligen vaknar coronaviru­set till liv nästa år parallellt med våra andra influensav­irus och vi är då bättre förberedda.

ROLF MATTSSON

forsknings­professor emeritus (luftkemi och aerosolfor­skning), Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland