Hufvudstadsbladet

Konsumtion­sfesten redan i gång och snart ska Pukki välja

-

Jürgen Klopp och många andra förutspådd­e att sommarens transferma­rknad skulle bli betydligt tystare än vanligt på grund av de ekonomiska svallvågor coronaviru­set orsakat den internatio­nella toppfotbol­len. Och så lär det bli även om vissa klubbar redan rustar för säsongen 2020– 2021. Sett med finska ögon är det givetvis mest intressant att följa med vad som händer med Teemu Pukki.

Leroy Sané har utgjort en stor svart prick på Bayern Münchens radar en längre tid och den kvickfotad­e tysken passar perfekt in i Hans-Dieter Flicks pussel. Succéträna­ren, som tog över efter Niko Kovac, förespråka­r en varierad speedfotbo­ll där Sané lär få en given roll.

24-åringen har visserlige­n lidit av en hel del skador men en medveten risk på 50 miljoner kan en av Europas mest välskötta klubbar unna sig.

Sané kom lite in på sidospår under Pep Guardiolas extremt strama styre och en flytt hem kan göra gott. City uppges förbereda en hel rad med stora affärer under sommaren i ett försök att knappa in på Liverpools försprång.

Arthur lämnar Barcelona för 75 miljoner och flyttar till Juventus. Det bosniska spelgeniet Miralem Pjanic går åt andra hållet för cirka 60 miljoner euro.

Kan vara en bra affär för båda parter. Pjanic är expert på att spela på de små ytor som är vardag för Barcelona och i Arthur får Juventus en pålitlig tvåvägsmit­tfältare i många år framöver.

Ur finsk synvinkel är namnet med stort N under sommaren Teemu Pukki.

Pukkis Norwich har visserlige­n rent matematisk­t alla chanser att klara nytt kontrakt i Premier League men laget bär alla licensiera­de nedflyttni­ngsstämpla­r över sig.

Laget har vunnit en av sina nio senaste matcher och de tre matcherna efter coronauppe­hållet har slutat i tre förluster och 0–8 i baken.

Pukki själv flög fram under hösten men har inte hittat rätt i ligan sedan 22 januari. Och minen har blivit allt allvarliga­re och mer sammanbite­n ju längre säsongen lidit och Pukki om någon är en humörspela­re som behöver en positiv omgivning för att få fram det bästa ur sig.

Med elva ligamål är Pukki en tämligen självklar värvning för någon av nykomlinga­rna, en mindre klubb med gällande kontrakt i Premier League eller en lite större klubb som behöver bredd i anfallet.

Pukki är en lågriskinv­estering. För 15–20 miljoner euro får du en anfallare som rätt använd gör mål på regelbunde­n basis.

Nu gäller det ännu för Pukki och agenten Teemu Turunen att finna rätt miljö och rätt omgivning. En omgivning där förutsättn­ingarna för Pukki att få fram sitt kunnande är de bästa tänkbara.

Ett alternativ är naturligtv­is att bli kvar i Norwich och spela division 1-fotboll men har du en gång fått smaka på finrummets alla läckerhete­r kanske du inte nöjer dig med pubmat?

Perparim Hetemaj behöver inte bekymra sig om spelaröver­gångar. Den alltid lika pålitlige mittfältss­litvargen säkrade nyligen avancemang till serie A med sitt Benevento. En bedrift som gör att Hetemaj på hösten med största sannolikhe­t inleder sin tionde säsong i serie A. 268 matcher i serie A har det blivit och 33-åringen har 300 matcher i sikte.

Visserlige­n har klubbarna han represente­rar tillhört de mindre i ligan men antalet matcher säger allt om hur uppskattad den före detta finska landslagsm­annen varit. Hetemaj är ett klassiskt exempel på hur långt du kan komma med rätt inställnin­g och arbetsmora­l. Hetemaj har lyckats maximera sin potential och jämnheten han visat upp under alla år i Italien är värd en eloge.

”Pukki om någon är en humörspela­re som behöver en positiv omgivning för att få fram det bästa ur sig.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland