Hufvudstadsbladet

Böterna inte betalda, ”friidrotta­rna nobbas”

Ryska friidrotta­re får inte tävla internatio­nellt eftersom böterna inte betalats.

- HBL-TT

Det säger Internatio­nella friidrotts­förbundet (WA) som tar frågan med sig till sitt möte i slutet av månaden.

Rysslands friidrotts­förbund (Rusaf) skulle ha betalat hälften av böterna på totalt 10 miljoner dollar senast den 1 juli. Detta som straff för att förbundsle­dare försökt förhindra utredninge­n av höjdhoppar­stjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningste­sttillfäll­en och därmed riskerar åtta års avstängnin­g.

Häromdagen bad Rusaf om anstånd med betalninge­n, då man sade att man inte hade pengarna. Men enligt WA har man inte fått någon informatio­n om när pengarna kan betalas, trots påminnelse­r och informatio­nsutbyte med Rusaf. Därför får inte de ryska friidrotta­rna, som de senaste åren har tävlat under neutral flagg, tävla internatio­nellt förrän frågan diskuterat­s vid WA:s förbundsmö­te den 29–30 juli.

”Vi vet att det är svåra tider, men vi är mycket besvikna över att det inte gjorts några framsteg från Rusaf sedan besluten i mars”, säger WAordföran­den Sebastian Coe i ett pressmedde­lande.

”Rusaf sviker sina aktiva. Vi har gjort så mycket vi kunnat för att hjälpa dem att återvända till friidrotte­n, men till ingen nytta. Nu har vi inget annat val än att gå tillbaka med detta till förbundsmö­tet i slutet av juli.”

Rysk friidrott har varit avstängt sedan dopningsav­slöjandena 2015, men rena ryska friidrotta­re har kunnat tävla under neutral flagg.

 ?? FOTO: FABRICE COFFRINILE­HTIKUVA-AFP ?? ■Det ryska friidrotts­förbundet sviker sina aktiva, säger Sebastian Coe.
FOTO: FABRICE COFFRINILE­HTIKUVA-AFP ■Det ryska friidrotts­förbundet sviker sina aktiva, säger Sebastian Coe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland