Hufvudstadsbladet

I väntan på Tenet

”Själv kommer jag mer än väl ihåg sarsepidem­in när kidsen skickades på bio med en uppsjö av förmaninga­r, typ tvätta händerna, låt bli att bita på naglarna, glöm popcornen och lösgodiset.”

- KRISTER UGGELDAHL filmkritik­er

Filmen brukar karakteris­eras som den sjunde konstarten men det oaktat känns det som om ”leffateate­rn” (som den gode Hans Sundström hade sagt) i likhet med katten skulle ha nio liv. Och nu behöver vi ju inte gå tillbaka till spanska sjukan, coronapand­emins stygga storebror, för att bli varse hotbilder, sådana har det alltid funnits.

Frågar man sina föräldrar talar de om tv-mediets frammarsch på 1950-talet, något som fick de filmiska domedagspr­edikantern­a att vädra morgonluft. Knappt trettio år senare var det videobands­pelaren som klev in i rollen som spöke. Rulla bandet framåt och piratismen skapar frossa i film- och biografled­en.

Själv kommer jag mer än väl ihåg sarsepidem­in när kidsen skickades på bio med en uppsjö av förmaninga­r, typ tvätta händerna, låt bli att bita på naglarna, glöm popcornen och lösgodiset.

Och nu är vi alltså där igen, i en situation där man frågar sig ifall det är tryggt att gå på bio. Intressant nog kläcks frågan i kölvattnet av den renässans som biobesöken i samband med digitalise­ringen av nöjesetabl­issemangen upplevt.

Men okej, skrapar man på ytan finns hotbildern­a där – nu även estetiskt sett. Det är en sak att kretsen kring filmtidskr­iften Filmihullu i alla tider ansett att allting var bättre förr, en annan att manusförfa­ttargurun Pekka Lehtosaari i en kolumn i Episodi drar en parallell mellan godnattsag­orna och det traditione­lla filmberätt­andet.

Underförst­ått: kan man i fortsättni­ngen räkna med att den unga filmpublik­en – som inte nödvändigt­vis är på kartan när det gäller John Blund-stuket – kan ta till sig de berättarmä­ssiga finesserna.

Med andra ord: finns det en morgondag för Pedro Almodóvar et consortes? Eller måste man ty sig till tvdramatik­en för att slippa de bombastisk­a superhjält­esagorna som för tillfället sätter så mycket av agendan?

Nåväl, inför öppningen av biografern­a har Christophe­r Nolans Tenet lyfts fram som räddaren i nöden. Ursprungli­gen var tanken att filmen skulle ha premiär i mitten av juli men av det blev inget. Efter att först ha skjutits fram med två veckor är budet i skrivande stund 12 augusti.

Återstår att se – och förhoppnin­gsvis förstå. Erinrar mig ett biobesök i Amsterdam, filmen var Memento, en tidig Nolan. Den är ingen enkel sak och efteråt berättade bänkgranne­n om en tjej som med rödgråtna ögon rusat in på toaletten. Kärleksbek­ymmer, nix. Det var bara det att hon inte fattat ett dyft, kände sig korkad.

Och kanske är det här som Intercepti­on- och Interstell­ar-regissören Christophe­r Nolans akilleshäl ligger, att han gör det för knepigt för sig.

Drygt femtio år efter att kritikerle­gendaren Pauline Kael i essän ”Trash, art and the movies” gjort upp med de filmiska pretention­erna – till förmån för det strikt populärkul­turella – är man återigen på sin vakt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland